mandag den 7. februar 2011

Verdens letteste berettermodel

Nu har jeg allerede gennemgået berettermodellen og aktantmodellen her på Skrivekrampe.dk, men der er faktisk en lettere model end de to. Den er meget simpel, og går egentlig ud fra ideen om, at man ikke kan have en historie uden en konflikt.

Men hvordan lyder den så, denne model? Jo, det er meget lige til:

Hjem – Ude – Hjem.
Hvis det har interesse kan man også omdøbe den til andre ord, der grundlæggende betyder det samme, fx:

Fred – Krig – Fred
Eller:

Kedsomhed – Spænding – Kedsomhed

Ja, det lyder jo let nok, ikke? Det er det også. Det er egentlig bare en forsimpling af alle historier i verden.

Vi bliver introduceret til en historie hvor noget er dagligdag (Hjem). Så sker der noget, der får det hele til at ramle, og man må søge udenfor de trygge rammer (Ude). Til Sidst får vi sat en stopper for det, der ødelagde dagligdagen, og får etableret en ny (det sidste hjem).

Grunden til at jeg skriver det sidste lidt anderledes, er på grund af at der gerne skulle være sket en forandring med hjemmet i mellemtiden. I Ringenes Herre må Frodo drage hjemmefra for at stoppe det onde. Det hjem han kommer tilbage til er ikke det samme som han tog fra. Eller også er han ændret? Lige meget hvad er der sket en forandring, på grund af det hovedpersonen har været igennem.

Jeg synes ikke den her model er bedre end fx berettermodellen eller aktantmodellen. Skal man lave en roman eller en novelle, så vil jeg foreslå de to, da man så arbejder mere med flere af historiens dele. Men lige denne her model er god når man hurtigt skal finde på en historie at fortælle om lejrbålet, eller når man bare lige skal afprøve en ide inden man går videre med den.
Men I kan jo prøve den af, se om det er noget for jer?

God Skrivelyst
Bjarke

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Der var engang en, der fortalte mig, at modellen faktisk kunne kaldes:
Hjemme - ude - Hjem
Det var på grund af det du også skriver med, at det andet hjem er anderledes i forhold til hvad "hjemme" var i starten (eller også har personen ændret sig).
Jeg kan også selv bedre lide at bruge fx berettermodellen, men jeg synes, det er vigtigt at kende flere modeller, og denne er helt sikkert en klar og overksuelig model, som derfor nok kan hjælpe nogen i gang.

Venlig hilsen Camilla W

http://www.skriviskolen.blogspot.com
http://www.camillawandahl.blogspot.com

Bjarke sagde ...

Hej Camilla
Den formulering vil jeg lige huske, det er en god måde at huske det på.
Og giver dig fuldstændig ret i dine tanker om berettermodellen, den tyer jeg også selv til.
Men når man lige bliver trukket til side ude på gaden, og bedt om at fortælle en historie (Og hvilken forfatter bliver ikke det), så er den her afsindigt let lige at flette noget sammen på.

god skrivelyst
Bjarke