mandag den 21. februar 2011

Geofiktion – eller at skrive en verden

Jeg kender mange, der beundrer Tolkien: ”Han skabte en hel verden udenom bøgerne.” Og ”Der var så meget mere end det man læser i Ringenes Herre,” er typiske ting man hører når talen falder på den gode englænder.

Begrebet hedder Geofiktion. Er man kvik kan man hurtigt genkende de to ord: Geo er latin og betyder jordkloden, og bruges gerne i fag som geografi og geologi til at lære os om hvordan vores egen jord ser ud og fungerer. Det andet ord er fiktion. Det kender alle forfattere, det er jo vores håndværk. Derfor må det, at lave Geofiktion, jo være at lave sine egne verdener.

Dem jeg kender, der skriver Geofiktion skelner gerne tydeligt i, hvorvidt de laver verdenen til en roman, eller om det er for sjov.
I romaner er det kun et lille udsnit af verdenen man ser, da det ellers hurtigt kunne risikere at blive irrelevant eller direkte kedeligt for læseren.

I Geofiktion skal man bare slå sig løs. En læser af Geofiktion forventer beskrivelser af landes forhold til hinanden, af deres mode og krige. Det handler simpelthen om at lave en kombineret historie- og geografibog for sin egen verden.
Nu har jeg brugt et fantasy-eksempel før, men hvorfor ikke bruge Science Fiction? Eller eller lave en spejlklode til vores egen?

Jeg elsker at rode med den slags. Som gammel rollespiller er det en befrielse at kunne sætte sig ned og designe sin egen verden til punkt og prikke, og så lade sine medspillere få et lille indblik i den via spillet. Og lade dem inspirere til verdenen også, præcis som vores verden ændrer sig på grund af de mennesker, der lever i den.

Så gå i gang hvis det er noget der lyder sjovt. Tegn kort, lav kongerækker og helteberetninger. Skriv om hvordan dine lande handler med hinanden, og hvilke krige der har været imellem dem.
Hvem ved, en dag kan det jo ske at du også vil give folk et lille indblik i din egen lille verden. Måske igennem rollespil. Måske igennem en roman? Så er det jo fedt at have et gennemarbejdet setting.

God skrivelyst
Bjarke