1. Find din grundhistorie
For mange vil denne del være indlysende. De fleste har den allerede i hovedet, men nogen har ikke. Jeg har mødt flere, der har betroet mig, at de altid gerne vil skrive en bog, og når jeg så har spurgt, hvad den skal handle om, har de ikke kunnet svare.
Historien er det mest centrale i din bog. Så selvom du kan lave fantastiske beskrivelser eller personkarakteristikker, så er det altså ikke nok. Der skal også være en historie. (Medmindre du er ude i en form for kunstnerisk eksperiment).
Din historie vil ofte kunne reduceres til en person eller flere personers projekt. For eksempel ridderen, der vil dræbe dragen og redde prinsessen. Pigen, der vil være sangstjerne. Detektiven, der vil opklare mordet. Oprørerne, der vil vælte diktatoren, det elskende par der vil være sammen osv.
Det, jeg taler om her, er din grundhistorie. Prøv at se om du kan identificere din grundhistorie i din idé. Hvem har projektet og hvad går projektet ud på?
Grundhistorien har meget til fælles med en pitch, som du kan læse mere om her!
Når du har fundet grundhistorien, så gælder det om at gøre din idé original.
Når du har fundet grundhistorien, så gælder det om at gøre din idé original.
2. Find det originale i din idé
Alle bøger bevæger sig i et spænd imellem originalitet og lån. Lån er de ting i en historie, der er lånt et andet sted fra fx fra andre bøger, film, teater osv. Lån skal ikke betragtes som negativt. Alle historier vil have lån i sig. For eksempel vil der typisk være nogle genrekarakteristiske lån, fordi både læser og forfatter har en forventning om, at historier i en bestemt genre er på en bestemt måde.
Det originale er det, der ikke er set før. Det ”nye” i historien. Man kan altid diskutere, om der findes noget som er 100% originalt, men typisk vil der i en historie altid være noget større eller mindre grad af originalitet. Det er vigtigt, at du tidligt i din proces, finder ud af, hvor original din idé er, og hvordan du selv kan gøre den mere original. Det kan du gøre ved at stille dig selv følgende spørgsmål:
· Hvilke andre forfattere har skrevet bøger med samme grundhistorie som min?
· Hvordan kan jeg få min historie til at skille sig ud fra de andre?
· Hvad skal jeg især være opmærksom på ikke kommer til at ligne de andres bøger for meget?
For nogle vil det være let at gøre sin historie original, for andre vil det være en stor udfordring.
For eksempel findes der mange hestebøger, og her skal man tænke alternativt, hvis historie skal have noget originalt i sig. En måde man kan prøve at gøre sin historie original ved, kan være ved at skifte sted, tid, hovedperson eller målgruppe.
Sted: Måske ligger hesteskolen i Afrika, så ville den skille sig markant ud fra de andre bøger.
Tid: måske foregår historien på en hesteskole i middelalderen?
Hovedperson: Måske er hovedpersonen en dreng, eller måske ligefrem en hest?
Målgruppe: Måske er målgruppen for din bog ikke unge hestepiger, men i stedet ældre kvinder?
Det er forskelligt, hvad der skal til for gøre historien origninal, og det er kun din fantasi, der sætter grænser for, hvordan du kan gøre det.
Du kan også arbejde med Gimmicks som skrivekrampe.dk skriver om her!
Du kan også arbejde med Gimmicks som skrivekrampe.dk skriver om her!
3. Få styr på din hovedperson(er)
På nuværende tidspunkt, bør du have en idé om, hvem din hovedperson er. Hvis du ikke har, så gå tilbage til punk 1. Da du fandt din grundhistorie, kunne du summere den ned til en eller flere personers projekt. Din hovedperson vil i 9 ud af 10 tilfælde være den, der har projektet. Det er altså ham eller hende, der vil vælte diktatoren, finde den magiske kur, score den lækre fyr osv.
Nu skal du lære din hovedperson at kende. Det letteste sted at begynde er ved at se på personens projekt. Spørg dig selv, hvorfor har personen valgt dette projekt? Hvis det for eksempel er en pige, der gerne vil score den nye fyr, hvorfor vil hun så gerne det? Gør hun det, fordi hun er forelsket i ham? Fordi hun gerne vil vinde et væddemål? Fordi hun vil såre sin veninde, som også er forelsket i ham? Fordi hun ved at han kan skaffe hende billetter til en lukket fest?
Der kan være tusind grunde til, at din person har det projekt, som de har. Men det er din opgave at vide, hvorfor de har det. Husk at hovedpersonerne, måske slet ikke vil have projektet. Det kan være at han eller hun er blevet tvunget ud i projektet. For eksempel findes der i fantasy, mange helte, som slet ikke vil være helte, men er tvunget til det, fordi de kommer fra en særlig slægt, har en særlig evne eller andet.
Når du har svaret på, hvad hovedpersonens projekt er, og hvorfor han eller hun har det, er du godt i gang. Nu skal du have styr på alle de faktuelle ting om din hovedperson som fx alder, udseende, bopæl, familiemedlemmer, interesser osv.
Hvis du er helt blank, kan det være en god idé at lave et par skriveøvelser.
Skriv personens bedste minde: Her vil du få svar på, hvem eller hvad der betyder meget for personen
Skriv personens værste minde: Her vil du finde en hændelse, som har sat dybe spor i personens liv
Skriv personens største drøm: Dette vil oftest ligger i forlængelse af personens projekt, og vil igen vise, personen kæmper for at opnå
Nu skriver jeg hele tiden hovedperson og ikke hovedpersoner. Men du kan selvfølgelig sagtens have flere hovedpersonerne. Lav øvelserne for hver person. Det er ikke sikkert, at de har samme projekt. Måske modarbejder de ligefrem hinanden.
At lave en god hovedperson kræver arbejde. Du kan læse mere om, hvordan man laver gode hovedpersoner i mit indlæg 3 tips til hovedpersonen eller Skrivekrampens artikel om femmands-bandet!
Læs med i næste uge
Det var de tre tips, du fik denne mandag. Næste mandag kommer de sidste tre, hvor du kan læse mere om, hvordan du planlægger, skriver og redigerer din roman.
God skrivelyst
Nicole
Præsentation af forfatteren
Nicole Boyle Rødtnes har skrevet en række bøger for børn og unge. Hun er uddannet fra Forfatterskolen for Børnelitteratur og er bachelor i dansk. Her i foråret holder hun en række skrivekurser. Blandt andet et på AOF om, hvordan man skriver en roman. Læs mere om Nicole på hendes hjemmeside og hendes blog