mandag den 22. oktober 2012

2 skriveforslag til vinterenSå nærmer vinteren sig med hastige skridt, og hvordan skal man da få tid til at skrive når sne, slud og jul står for døren?

Her kommer jeg lige med to bud på hvordan du de næste par måneder kan holde gang i skriveriet på trods af alt det andet der sker i verden.NaNoWriMo
Jeg har før fortalt om NaNoWriMo, der er en årlig begivenhed hvor en masse deltager i kapløbet om at færdiggøre en roman på 50.000 ord på en måned, nemlig november. 

Det lyder som lidt af en omgang, og for de af jer der måske allerede har en del at se til, men samtidig også synes at ideen lyder god vil jeg anbefale en PerNoWriMo – en Personal Novel Writing Month, hvor du ikke nødvendigvis skriver en bog på 50.000 ord, men i stedet måske 30.000, eller måske skal du bare skrive hver dag? Det vigtigste i PerNoWriMo er såmænd bare at du overholder de regler du opstiller for dig selv.


Lige meget hvilken af de to skrivemåneds-modeller man tager, så kan det være en ekstrem lærerig proces. Alene det at man prøver at gøre sig selv produktbevidst – jeg skal have lavet en roman inden for den her tidsramme – giver en hel anden fornemmelse for det at skrive, og man kan få ret gode ideer ved at lade sig selv være under et sådant pres. Samtidig kan øvelsen i at skrive hver dag ende ud i at man får en supergod rutine også efter måneden er omme – for hvad hvis du bare ikke kan stoppe med at skrive hver dag? Det ville da være alle tiders!

Hvis du vil læse mere om NaNoWrimo kan du trykke HER!
PerNoWriMo findes der til gengæld mere om HER!

Skrive-kalenderlys
Det andet trick til at få skrevet var et jeg selv brugte sammen med Nicole Boyle Rødtnes sidste december. Det går simpelthen ud på at du – og flere måske, hvis du kender andre der skriver tæt ved – anskaffer dig et kalenderlys. De skulle være til at få fat i allerede nu, så der er ingen undskyldning.

Når man så har et kalenderlys så stiller man det frem og aftaler med sig selv (eller andre) at man hver dag vil skrive mens lyset brænder ned til næste nummer. Afhængig af hvor tykt lyset er, jo mere skrivetid vil man få.

Det smarte ved modellen er også at det bliver meget tydeligt at se når du ikke får skrevet tiden ud en dag – så går den jo bare videre til næste dag! Det gør at kapløbet med stearinen bliver lidt lettere, da man jo sagtens kan komme ud for at skulle noget nogle dage i december hvor man så ikke kan presse skrivningen ind.

En anden ting er at denne metode er god til at starte nye projekter på, da tal 1 altid er lang tid om at brænde ned! På første dag har du altså god tid til at komme i gang med skrivningen.

Og så er det hyggeligt! Jeg købte forleden allerede kalenderlys til denne jul, og har også aftalt med Nicole at vi igen i år skriver i lysets skær.

Så der er faktisk ikke nogen undskyldning for ikke at få skrevet til vinter!

God skrivelyst
Bjarke