mandag den 9. juli 2012

Hvordan ved man at ens bog er god?

De fleste forfattere stiller sig det spørgsmål en eller flere gange i løbet af skriveprocessen, og det er da også et godt spørgsmål – hvordan ved man egentlig det?
Jeg har selv en proces, der foregår over tre led, og den vil jeg gerne dele med jer. Det bliver desværre grumt for nogen, for der er kun et svar: Få andre til at læse det du laver.

Let's face it, du kommer aldrig selv til at kunne sige om det du skriver er godt nok, er du i tvivl kan du prøve at overbevise dig selv nok så mange gange, men det vil ikke hjælpe – for det er stadig dig der er i tvivl. Derfor er det vigtigt at man som forfatter giver sig selv muligheden for at få feedback fra andre, så man hurtigt kan finde ud af hvad der fungerer, ikke fungere, hvad der skal rettes op på og så videre – her kan jeg bl.a. også lige anbefale en tidligere artikel om at give respons.


Fortæl om din ide
Det første man kan gøre er at finde nogle, der gider at høre på ens plot til gengæld for en kop kaffe eller lignende. Det skal være en du kan stole på siger sin mening, men også en du ved forstår din genre og hvilken type forfatter du er, dette er vigtigt da man hurtigt kan fortælle sin Scifi-ide til en person der KUN læser realisme og som grundlæggende tror at respons handler om at dræbe ideer, og som derfor lige meget hvad synes din ide er urealistisk.

Men når du har fundet en sådan person, så sætter I jer og du begynder at fortælle – har muligvis også skrevet et kort resume, så overblikket bliver lettere. Her skal du ikke være bange for at tage imod gode ideer fra din sparringspartner, men samtidig skal du også huske på at det er din historie. Hvis der er noget du ved vil give mening i historien, men som måske godt kan lyde lidt underligt her i ide-fasen, så bibehold det – i hvert fald indtil næste trin.

Når så din sparringspartner har sagt: "Det lyder sgu fedt!" så ved du at det er en god historie, og så er det bare med at komme hjem og slå i tastaturet!


Få en betalæser/en skrivegruppe
Om du er en forfatter, der gerne vil skrive din historie helt færdig før du lader andre læse den (sådan er jeg selv), eller du er en person, der helst vil have folk til at se på tingene løbende, så handler det stadig om at der skal læses.

Er du til løbende læsning kan jeg anbefale en skrivegruppe – det er gerne en flok ligesindede forfattere, der mødes jævnligt og diskuterer hinandens tekster (dette kan også foregå over nettet, hvor man så kommenterer i dokumentet og sender).

Er man mere til at skrive det hele færdig først, så skal man i stedet finde en egentlig beta-læser, og her gælder de samme regler som da du fortalte om din ide: Det skal være en du ved kan komme med fornuftig respons, en der ikke modarbejder genren, og en der er engageret i at gøre din tekst bedre.

Hvordan man får en skrivegruppe/en betalæser er forskelligt. Jeg ved at mange søger på hjemmesider som fx www.fyldepennen.dk, imens andre allerede kender folk, der også skriver, eller er interesseret i at læse deres tekster. Det vigtigste er sådan set at man får fat i en, der vil læse ens tekst – og hvis du ikke tør det, hvordan tør du så at sende ind til forlag? Det er bare at springe ud i det, få feedback – det er jo kun minimum en læser vi snakker om nu, når du først er udgivet får du forhåbentlig flere tusinde.


Lyt til hvad forlagene siger
Mange af os kender til standard-afslag, et dokument, der kunne sendes til alle mulige forfattere uden de store ændringer (ofte kun dit navn og titlen på bogen). Alle hader standardafslag.

Til gengæld findes der andre slags afslag. Afslag der siger "Ikke lige det her manuskript, men send os noget andet!", Afslag der fortæller grunden til hvorfor de ikke udgiver den – er det målgruppen? Så kan du overveje at ændre det i dit næste manuskript. Jeg kender flere forfattere, der har oplevet at få afslaget: "Det er en rigtig god historie, vi kan bare ikke udgive den/den passer ikke ind i vores målgruppe." – Ja, de vil ikke udgive din historie, men hov, de siger altså også at den er rigtig god!


Så ja, vil du vide om din historie er god nok er der faktisk kun en ting at gøre, vær ærlig og sig til folk at du skriver, lad dem se hvad det er du skriver – og få deres feedback! Kan læserne lide det, ved du at det er godt nok.


God skrivelyst
Bjarke