mandag den 2. april 2012

Gæsteindlæg: Nicoles 4 tips til at skrive gode replikker

Her kommer fire hurtige tips til, hvordan du kan blive bedre til at skrive dialoger. Mange tænker måske ikke så meget over replikkerne, de er bare noget der skal være der. Det kan god betale sig at bruge lidt tid på sine replikker, for det er her, du virkelig kan løfte din bog og udbygge dine personer.


1.  Skriv mundrette replikker
Den mest hyppige faldgruppe, når man skriver replikker er, at de ikke bliver mundrette. De bliver lange og kluntede og virker slet ikke som noget, man rent faktisk ville sige.

Den letteste måde at undgå denne faldgruppe på er ved at læse replikkerne højt. Hvis du hakker i oplæsningen, så er det tegn på, at der er noget galt. Tænk kort og enkelt, frem for at ville sige det hele på en gang. Oftest kan lange replikker opdeles i flere korte.


2. Lad replikkerne afspejle personen
Replikker er en vigtig del af personkarakteristikken. Gennem dine personers ordvalg fortæller du meget om dem og deres baggrund.  En almindelig faldgruppe er at lade alle personerne tale ens.  Det giver kedelige ensformige replikker, og kan i værste fald virke utroværdigt, hvis både ung som gammel bruger de samme bandeord og slangudtryk.

Du skal tilpasse replikkerne personen. Lad dem vælge ord, der passer til dem i forhold til deres personlighed, opvækst, sociale status, alder, uddannelse, køn osv.  Forsøg at give de vigtigste hovedpersoner en unik stemme. Hvis du mestrer denne kunst til fingerspidserne, vil dine læsere alene ud fra måden replikken bliver sagt på vide, hvem der taler.


3. Glem ikke konflikterne
Den måde personer taler sammen viser en masse om deres status i forhold til hinanden. Simpelt sagt så er det den stærkeste person, der styrer samtalen. Det er ham eller hende, der bestemmer, hvad der snakkes om.

Det er også de stærkeste personer, der får lov at sige mest, hvorimod svagere personer kan have svært ved at komme til orde. Dette gælder helt almindelige samtaler og kan også bruges i bøger til at understøtte eller opbygge konflikter.


4. Undgå fyld
Dialogen i bøgerne kan let vokse sig meget omfangsrig, men replikker skal ikke bare være fyld. Hver eneste replik skal have en funktion. Det kan fx være at vise forholdet mellem forskellige personer, at opbygge konflikter eller at give vigtige plotspor. Ligegyldig smalltalk eller lange goddag og farvel-seancer  er spild af bogsider og skal undgås.

Skær ind til benet. Forkort og forfin dine dialoger, så de altid har en funktion.  Igen kan oplæsning være en god hjælp. Her opdager du, hvis dialogen kører i tomgang og kan lettere skrive om og skære væk.


Vil du vide mere?
Den 29. april holder jeg et 1-dags-kursus hos AOF om, hvordan man skriver gode replikker.  Her kan du lære meget mere om, hvordan replikkerne kan bruges som fingeraftryk, statusmåler og plotværktøj.



God skrivelyst
Nicole


Præsentation af forfatteren
Nicole Boyle Rødtnes har skrevet en række bøger for børn og unge. Hun er uddannet fra Forfatterskolen for Børnelitteratur og er ved at afslutte sin uddannelse som cand.mag. i dansk ved Københavns Universitet. Læs mere om Nicole på hendes hjemmeside  og hendes blog