mandag den 19. september 2011

Når man skriver flashbacks

Et spørgsmål, der til tider dukker op, når jeg snakker med forfatterspirer, er: Hvordan skriver jeg flashbacks? Og hvordan får jeg mine flashbacks til at give mening i historien?
Det er en uhyggelig let ting at skrive flashbacks. Til gengæld er det uhyggeligt svært at gøre dem gode.

Historien og fortællingen – spændingsfeltet
Det du læser når du læser en roman er historien. Det er også historien modeller som spændingskurven og treaktsstrukturen arbejder med. Den historie, der fortælles i romanen eller novellen.
 
Når man så taler om fortællingen, så taler man ofte om alle de elementer, der indgår i romanen. Også de elementer, der ligger udenfor.
Ser vi på Harry Potter så er historien det vi hører om fra bog et til syv. Fra Harry begynder på Hogwarts til det sidste opgør med Voldemort. Det er alt sammen historien.
Hver gang vi så får et flashback fra Harrys forældres tid, så er det både en del af historien – fordi de afslører en vigtig detalje, der får historien videre – og samtidig en del af fortællingen. Det er scener, der er foregået lang tid før historien, men som alligevel har en relevans for Harrys problemer.
Dette er kendetegnet for et godt flashback.


Det gode flashback
Et godt flashback er et, der er en del af historien. Harry Potter er eksempler på gode flashbacks, hvor Harrys forældres minder bliver rodet sammen med Harrys egne oplevelser på Hogwarts. Samtidig er Voldemorts minder med til at fortælle hvorfor det er Harry kæmper, og hvor farlig den nye trussel er.
Imens Rowling fortæller om datiden, giver hun også vigtige spor. Spor, der i sidste ende er med til at hjælpe Harry Potter i kampen imod det onde.

Ser man på Harry Potter-eksemplet er det tydeligt, at det kræver et godt overblik over sin roman for at lave et godt flashback. Har man ikke det, kan man nemlig risikere at lave et dårligt flashback.
 

Det dårlige flashback
Det dårlige flashback er kendetegnet ved at det ikke har nogen relevans for historien udover lige at forklare noget hurtigt.

De rigtigt dårlige flashbacks bliver ofte blot skrevet ind for at forklare hvorfor hovedpersonen lige kunne flyve ud af dragens mund – det var da fordi han har været i lære hos flyvemunkenes tempel.

Et sådant flashback gør ikke historien bedre. det er en let købt forklaring på hvordan helten lige overlevede (et såkaldt deus ex machina, mere om det en anden gang).

Er det vigtigt at helten skulle have denne egenskab for at overleve, så burde forfatteren have introduceret den tidligere end lige når det går galt – eller have startet romanen på templet, imens hovedpersonen afslutter sin uddannelse der.

Flashbacks kan altså hurtigt blive en dårlig vane, med at lave en historiebid fra fortiden, der lige forklarer det problem, man har skrevet sig ind i.
De gamle Batman-tegneserier var tit præget af dette. Batman og Robin er i livsfare og tegneserien slutter. I næste nummer finder man så ud af at Batman heldigvis havde iført sig termo-underbukser her til morgen, og derfor overlever de dødsfælden.

Det er en letkøbt løsning, og det er ikke sjovt for nogen.
 
Hvordan flashbacket ser ud
Hvordan gør man så folk kan se at det er et flashback i romanen? Der er ikke ét specifikt svar på dette.
Rowling bruger mindekaret når der skal laves flashbacks – en smart måde, der også gør at Dumbledore kan forklare Harry, hvad det er han ser.

Skriver man sin roman i nutid kan det også være sjovt at skrive sine flashbacks i datid, for at markere at her bliver der fortalt noget, der er sket.
Er man ikke interesseret i den slags humoristiske markeringer, så er det nok at markere det på en speciel måde. Fx kan man indlede flashbacks med en lille stjerne, eller ændre skrifttype.


Et godt råd vil være ikke at bruge kursiv. Kursiv er god til at markere enkeltord eller –sætninger med. For store tekst-blokke med kursiv bliver til gengæld svære at læse. Gør i stedet som jeg skrev før, vælg en anden skrifttype.


Håber du nu har lyst til at give dig i kast med Flashbacks, et herligt værktøj for forfattere.

God skrivelyst
Bjarke

8 kommentarer:

Anonym sagde ...

Giver et godt overblik over gode - og dårlige flaschbacks. Jeg vil dog anbefalde nedskrevne eksmepler på et godt og et dårligt, i stedet for at henvise.
F.eks. start aldrig med: "Jeg husker" Dette er ikke et flashback, men tværtimod et tilbagesyn.

Anonym sagde ...

jeg skal første gang, lave en noveller hvor der skal inngå flashback, men ved virklig ikke hvordan man laver det.

Bjarke sagde ...

Først og fremmest skal du jo finde på en historie hvor det er sjovt at bruge et flashback - evt. noget med nogle hemmeligheder eller lignende?
Så laver du en tjekliste med din handling sådan som den Ér foregået (altså kronologisk). Derefter klipper du den ud og bytter rundt på alle punkterne for at se hvordan de kan give en ny krølle på historien, ved at afsløre en tidligere hændelse senere. wupti, har du et flashback.
God skrivelyst
Bjarke

Anonym sagde ...

Filmen Kill Bill er fyldt med helt fantastisk dårlige flashbacks. Bedste eksempel er forklaringen på hvorfor Bruden kan grave sig op af en grav: det er fordi ...indsæt 15 minutters flashback med ungdomserindringer fra den anden side af Jorden, på toppen af et højt bjerg, hvor en kinesisk krigermunk etc...
Her er et triviallitterært greb anvendt med så grov humor at det virker på trods!

goodgirl4 sagde ...

Når man skriver en novelle i 3. person (altså, som en der står og overværer Situationen) og så vil skrive et flashback, må flashbacket så gerne være skrevet som jeg-fortæller? :)

Bjarke sagde ...

hej Goodgirl4

Det bestemmer man faktisk lidt selv - bare man så gør det gennemført. Men du kan spørge dig selv hvad forskel det gør for dit flashback at du skriver det i en anden fortæller?
Gør det en vigtig forskel så gør det helt klart, men gør det ikke noget for historien er det måske bare forvirrende for læseren.

Prøv dig frem :)

God skrivelyst
Bjarke

Anonym sagde ...

Hej.
Jeg sidder og skal skrive en novelle, hvor der skal være et flashback i. Jeg skriver novellen i datid. Er det så ligemeget, om man skriver flashbacket i nutid eller datid? Eller er der en bestemt ting, man skal gøre der?:-)

Bjarke sagde ...

Hej Anonym
Der er ingen regler, men jeg ville nok også skrive det i datid, da det jo er et flashback.

Skrev du din historie i nutid kunne det være spidsfindigt at bruge nutid, men nutid om noget der er sket tænker jeg virker lidt rodet?
Men der er ingen regler, så slå dig løs :)

God skrivelyst
Bjarke