mandag den 4. maj 2015

Bibliotekspengenes tid

Det er omkring nu at bibliotekspengene bliver udbetalt til de heldige forfattere, der har nok sider stående rundt omkring på de danske biblioteker. Derfor er facebook og lignende steder i øjeblikket overrendt med glædesudbrud og lykke – men kan det være anderledes, når ens ”løn” kun bliver udbetalt den ene gang om året?


Bibliotekspenge – eller biblioteksafgiften – er penge givet af staten til at støtte dansk litteraturs tilgængelighed. Det er skabt for at betale danske forfattere for at deres bøger er til rådighed på bibliotekerne. Hvordan fungerer det så?


Jo, der er en pulje, et fast beløb om året, der går til bibliotekspengene. Derefter finder man så ud af hvor mange forfattere der skal have, og fordeler så pengene. Der er dog her en regel for at du kan få del i kagen: Kravet for hvor mange penge du skal have optjent før de bliver udbetalt er i år på 2.101 kr.

Okay, men hvor mange penge har du så krav på? Det kommer an på hvad du skriver. Der findes her tre kategorier: Voksenlitteratur, børnelitteratur og lyrik. Så vidt jeg ved menes der her voksenlyrik, da jeg tænker at rim og remse-bøger til børn desværre stadig går ind under børnelitteratur.


Du får penge ud fra hvor mange sider du har stående, dvs. 1 side = point – hvor mange er afhængigt af genren. Fx får lyrik 6 point, mens en billedbog er 3 point pr. side. Jo flere bidragsydere der er til bogen, jo færre point får man altså.


En billedbog er fx et samarbejde mellem forfatter og tegner, derfor får begge 1½ point pr. side – også selvom teksten er skrevet på vers.

Allerede nu kan man se at det ikke er noget man bliver rig af. Ikke før man har en god sjat bøger ude i verden i hvert fald. Gudskelov har forfattere også andre indtægtskilder – bogsalg, foredrag osv, men når man engang har fået en masse bøger ud, så bliver biblioteksafgiften faktisk en påvirkende faktor til hvornår du kan begynde at leve af forfatterdrømmen.


Men i starten er den mest af alt bare en bonus – og en god en af slagsen! Mit forslag vil være at man bruger den på noget der fremmer ens forfatterkarriere, eller dækker udgifter derfra – merchandise, kontor-ting, hjemmeside eller hvad ved jeg. Gør man det har man nemlig måske ikke en indtægt man kan leve ad, men en forfatterkarriere, der i det mindste betaler sig selv hjem – og det er faktisk også noget at prale af!
Får du bibliotekspenge i år?


God skrivelyst
Bjarke