mandag den 4. juli 2011

Hvordan bliver en bog lavet?

Ja, hvad sker der egentlig? Jeg tror at rigtigt mange forfatterspirer har svært ved at forestille sig den sidste halvdel af processen, når der laves en bog.


Selvfølgelig, vi skriver bogen, og den bliver omskrevet og afvist og omskrevet igen indtil den dag, hvor den endelig bliver antaget. Men hvad så?
Det der sker, er at den skal igennem en hel masse processer, korrektur og opsætning og så videre.
Samtidig skal der laves en forside (og en bagside) til bogen, og det er forskelligt fra forlag til forlag hvor meget man selv har at skulle have sagt i den proces. Er man interesseret i det, vil jeg dog bare foreslå at man blander sig og ser hvad der sker – det er jo trods alt din bog.
Men når det så er ovre, og det hele har været i trykken, så sidder du med en færdig bog!


Men det er ikke slut endnu! Det første der sker, er at bogen skal registreres hos Dansk Bogfortegnelse. Det er en offentlig institution, der registrerer alle udgivelser i Danmark. Det smarte ved dem er, at de fortæller biblioteker, boghandlere og andre vigtige personer om netop din bog! Det tager imellem seks eller otte uger, og bogen er ikke udkommet rigtigt før det er sket.


Samtidig med at Dansk Bogfortegnelse sidder med din bog, bliver der også sendt en bog til Dansk Biblioteks Center (DBC). Det er over-biblioteket, og det er her at bogen bliver givet til en lektør, som vil læse den og anmelde den. Den anmeldelse er altafgørende for om bibliotekerne køber ens bog.


En del aviser og boghandlere har også tilgang til lektørudtalelserne, så det er bare at håbe at den er god. Er den det kan man godt håbe på et godt salg af bogen, hvorimod en dårlig lektørudtalelse kan slå en bog ihjel. Hårdt men sandt.
Bibliotekerne behøver ikke udarbejde en lektørudtalelse, hvis de ikke kan se hvorfor bogen er relevant for bibliotekerne. (Og så kan man så spørge hvornår en bog er urelevant for et bibliotek.)


Så faktisk er eventyret kun lige begyndt når man bliver antaget. Og jeg tror roligt man kan glæde sig til alt det virak, der følger med. Det virker i hvert fald rigtigt spændende på de forfattere jeg kender.


God skrivelyst
Bjarke