mandag den 3. januar 2011

Drop fjernsynet – LÆS!

I disse nytårsforsætsdage, synes jeg at I skal have en ganske let en serveret. I er frit stillet til endelig at printe dette indlæg ud, og gøre det til jeres egen, for den er relevant for alle. Den handler nemlig om noget vi alle bruger:
Fjernsynet. Hjemme-alteret. Tossekassen. Jeg tror der er mange, der, hvis de tænker efter, føler at fjernsynet fylder for meget i deres liv. Men hvad kan man gøre ved det? Findes der en erstatning for den fiktion man konsumerer fra skærmen i løbet af sådan en dag?

Ja, der findes endda et bedre alternativ. Bøger! I gamle dage (I ved, før fjernsynet) sad familien gerne i stuen, hvor familiefaren så læste højt, imens de andre lyttede og måske strikkede eller tegnede til historien.

Jaja, men hvordan kan bøgerne erstatte alle tv’ets programmer?
Det første problem ved fjernsynet som mange sikkert kan nikke genkendende til, er tegnefilmene søndag morgen. Øv, hvor er de åndssvage. Bliver børnene ikke dumme af at se det bras?

Det ved jeg ikke, jeg er ikke ekspert i børns udvikling eller noget. Men jeg ved, at du, ved at læse bøger højt for dine børn selv kan bestemme hvad de skal få ind i deres knold. Skal det så være Pokemon, eller skal det være Nicole Boyle Rødtnes’ spændingsserie Skeletter i skabet? Izas stepz eller Camilla Wandahls Veninder for altid? Mulighederne er uendelige.

Og seriesøndag kan lige så let erstattes. Der findes rigtigt mange bøger, der kan erstatte serier som Beverly Hills og Gossip Girl. Jeg nævner i flæng: Camilla Wandahls Hjerte i vente og Nicole Boyle Rødtnes’ Bitchen imellem os. Et til to kapitler hver søndag, så har du i hvert fald til en god lang seriesøndag.

På samme måde kan de danske serier, der lægger gaderne øde erstattes. Livvagterne, forbrydelsen. Det er krimier, og krimier har den nordiske litteratur rigeligt af.

Prøv at forestil dig det. At vi samles hver fredag aften kl. 20. hele familien, rundt om et stearinlys-oplyst bord. Far eller mor sidder ved læselampen og har netop åbnet Skrig under vand af Jeanette Øbro Gerlow og Ole Tornbjerg – en krimi, der allerede har vundet Politikens krimikonkurrence i 2009.
Det er kun fantasien, der sætter grænserne.

Jaja, men hvad med hyggesnakken på arbejdet?
Det er det smarte. Hvis man bare kan få nok med på legen, så er der rigeligt at snakke om. Stort set alle har internet nu. Forestil dig at man via internettet kunne downloade en læseplan, så alle kunne læse det samme, og på den måde snakke om netop sidste kapitel af Skrig under vand?

Og de få der så ikke har internet? De kunne fx gå på biblioteket, der hver måned printer nye læseplaner ud, og har en kasse klar, hvor man kan låne alle bøgerne samlet, hvis man har lyst. Så enkelt kan det gøres, og alle kan være med. Der vil blive rigeligt at snakke om!

Jaja, men hvad med dem, der ikke gider? Hvad med dem der læser noget andet?
Nå ja, i gamle dage så jeg da heller ikke forbrydelsen. Jeg så en dvd i stedet, og det er jo en hver mands ret. At læse en anden bog, end den, der står på den kollektive læseplan!

Jaja, men hvad nu hvis man læser foran?
Så er det vel ikke meget værre, end dem der ser næste afsnit af en tv-serie på sputnik?

Det er en livsstilsændring, men den er let, og den er simpel. Jeg er sikker på at en bibliotekar på dit lokalbibliotek gerne vil hjælpe dig i gang nu i dag.

Fordelene er uendelige. Dig og din familie bliver ikke kun bedre læsere, I kommer måske også tættere sammen? Litteraturen er redningen! Snak med din familie i dag. Foreslå dem dette fantastiske alternativ til tv’et.

God læselyst!
Bjarke
Og nej, jeg regner ikke selv med at kunne leve 100% op til det her, men tanken er da meget rar. Ikk?