mandag den 6. juni 2016

Heltens rejse: De arketypiske figurer

Jeg håber du har læst sidste indlæg, hvor jeg gennemgik berettermodellen Heltens rejse. Hvis ikke, har du her et resume:
 
  • Vi bliver introduceret til Helten i den almindelige verden, hvor han hører eventyret kalde.
  • Helten afslår kaldet, men træder til sidst over dørtærsklen, hvor han møder prøvelser, venner og fjender.
  • Han når Mørkets hule, hvor han bliver udsat for hændelsen, der giver ham præmien.
  • Han jages af fjenden på vejen tilbage, men genfødes heldigvis af oplevelsen.
  • Præmien bliver bragt hjem, og helten bruger den til at gavne den almindelige verden.
Godt, så er du med igen. Lad os nu høre om nogle af de figurer, der går igen i Heltens rejse.


Figurerne bliver kaldt arketyper, og det gør de fordi de ofte er til stede i historier. Gandalf kan lige så godt hedde Obi Wan eller Merlin, for skærer man helt ind til benet, der hvor der kun er grundstrukturen eller berettermodellen tilbage, så er de bare den gamle Læremester.


Og det er de arketypiske grundfigurer vi skal se på i dag.


Helten
Den centrale person i historien. Enhver person er Helten i sin egen historie.

Skyggerne
Fjender, indvendige og udvendige. Darth Vader er en skygge, det samme er Den mørke side af kraften. Lukes manglende tro på sig selv er ligeså.

Den gamle læremester
Heltens guide ind i den nye verden: Yoda, Merlin eller Læreren fra Døde Poeters Klub.

Herolden
Rejsende fra den nye verden, der bringer eventyrets kald. C3-PO og R2D2 bringer eventyret til Luke.

Dørtærsklens vogtere
Det som står i vejen for helten, på rejsen ind i Mørkets hule. Det kan være professionelle fjender (stormtroopers og bounty hunters i Star Wars), det kan også være jalous ekskærester i realistiske romaner. Ja, det kan sågar være heltens egen tvivl på sig selv, der kan repræsentere Dørtærsklens vogtere.Formskiftere
Bare husk: livet som formskifter kan være farligt.

Kan i nogle historier være varulve og vampyrer, men skal i bund og grund ses meget mere løst end det. En formskifter, er en der udgiver sig for at være noget, men så skifter markant rolle i historien halvvejs. I Star Wars er Lando Calrissian en formskifter, da han forråder Han Solo og Leia, det samme er Darth Varder, da han vender sig mod kejseren.

Tricksteren
Comic-relief og typer, der laver narrestreger. Ud over at skabe underholdning er de med til at skabe en form for forandring på rejsen.

For eksempel er Loke i Marvels Thor en trickster-figur, da han skaber forandring i Thors liv, og at det faktisk er denne forandring, der leder Thor ud på sin rejse.

Vennerne
De karakterer, der hjælper Helten gennem forandringerne. Medhjælpere, venner, kærester, alle dem, der rådgiver helten igennem rejsen.


Sådan, det var de typer karakterer, der går igen i løbet af Heltens rejse. At jeg nævner dem her, er ikke ensbetydende med at de er med i alle historier.

De skal ses som inspiration, for eksempel til hvis man har en historie, der står stille og mangler et skub: Er der en trickster med i historien? Kan du introducere en?


God skrivelyst
Bjarke