mandag den 17. oktober 2011

Femmands-bandet

Vi kender det. VI har lige udtænkt et genialt plot, men mangler hovedpersonerne. En gruppe mennesker, der skal udsættes for ens fantastiske historie, men hvordan kommer man lige på nogle hovedpersoner hurtigt?
Man bruger femmands-bandet. Femmands-bandet er et litterært udtryk for en gruppe mennesker, der agerer hovedpersoner i ens historie. Specielt i serier kan femmands-bandet virke godt, da man opnår en god dynamik i historien, uden at det påvirker det overordnede plot mere end man kan styre.


Som man sikkert kan regne ud er der fem vigtige personer i bandet: Forsangeren, guitaristen, keyboard-spilleren, trommeslageren og blikfanget.


De fem hovedpersoner

Forsangeren (Helten): Han er gruppens leder, og er ofte god og venlig. han er også ofte seriøs, og har et mål. 

I Beverly Hills 90210 er Brandon gerne Forsangeren.


Guitaristen (den tro følgesvend): Han er ofte heltens modsætning. Er helten idealet af god, så er guitaristen antihelten. Er Forsangeren seriøs, er guitaristen  humoristisk.

I  Beverly Hills er det Steve, der er gruppens guitarist.


Keyboard-spilleren (Den kloge/smarte): Ofte fysisk svag, men intelligent og/eller smart. Kan være en drillepind og kan bruges som comic relief. Er nogle gange yngre end de andre i gruppen.

David er Beverly Hills' Keyboard-spiller.


Trommeslageren (Den store): Teamets kraftkarl. Nogle gange dum, andre gange er han overraskende dyb. Ofte stille.

I Beverly Hills er Dylan teamets trommeslager, der er den stille men cool ven, der ofte lyser problemerne fysisk.


Blikfanget (pigen): Den fredelige del af gruppen, der ofte er med til at holde gruppen samlet som venner. Hun bliver ofte set som gruppens hjerte. Hun behøver ikke altid være en pige, men er det ofte.

Beverly Hills' blikfang er Kelly.


Har man de fem karakter-typer i sin historie, har man et godt basis for interne konflikter, uden at det behøver at ødelægge det overordnede plot. Det er også grunden til at jeg brugte Beverly Hills som eksempel, tv-serier har ofte et femmands-band, da de så kan have en ny historie i hvert afsnit samtidig med at vi kan nikke genkendende til hovedpersonernes konflikter.Femmands-bandets bifigurer
Men hvad er et godt femmands-band uden hjælpere? Der er hele fire typer hjælpere man kan bruge, for at udvikle sit femmands-band, nemlig: Manageren, Mentoren, White Ranger og påhænget.


Manageren: Er ham/hende/dem, der holder styr på det hele for gruppen. Det er ofte dem hovedpersonerne går til for moralsk opbakning . Deres rolle er at være et fast holdepunkt for gruppen.

I Beverly Hills er Brandons mor og far bandets managere, da alle i gruppen kommer til dem med deres problemer.


Mentoren: er ofte den vise rådgiver, der kan komme og gå som det passer ham. Han kan være grunden til at teamet er samlet, og han kan være ham der har samlet gruppen.
Mentoren kan med god virkning slås ihjel for at give bandet noget at kæmpe for.

Beverly Hills' mentor er Nat, ejeren af Peach Pit - Det er hans diner, der bringer vennerne sammen.


White Ranger: White Ranger er opkaldt efter en figur i serien Power Rangers. Ofte er White Ranger en karakter, der kommer ind i serien når bandet er blevet vandt til hinanden, for at skabe splid og spænding igen. White Ranger kan være en skurk, der er blevet god, men er det ikke nødvendigvis.

I Beverly Hills er Valerie gruppens White Ranger.


Påhænget: Påhænget er ofte forsangeren eller blikfangets yngre søskende, men behøver ikke være det. Hun har en gang imellem et plot, der handler om hende, men oftest er hun der bare for at gøre historiens personlighedsgalleri større.

I de første sæsoner af Beverly Hills var Donna bandets påhæng. Hun var ven med Kelly, men havde ingen større storylines end det.


Sådan, der var en lettilgængelig måde at lave en dramatisk gruppe, der både kan starte sine egne historier, eller blive smidt ind i et allerede udtænkt plot. Og femmandsbandet kan bruges både i realisme, fantasy, horror - ja, faktisk alle genrer man kunne forestille sig. Så det er bare med at være kreativ og gå i gang!
 

God skrivelyst
Bjarke