mandag den 28. juli 2014

Når man vil skrive sjovt


Det er vildt svært at skrive humoristisk. Undtagen når det ikke er selvfølgelig. For nogle falder det helt naturligt at skrive så latteren gjalder fra læseren, og for andre kan det virke nærmest umuligt.

Hører du til den sidste kategori kommer der her et par gode tricks til hvordan man kan gøre en tekst sjov.

 


Overdrivelsen

Overdrivelsen er når man gør noget større eller mere betydningsfuldt end det egentlig er.  Overdrivelse kan både være et udsagn, et scenisk fænomen og en karakter-egenskab.


Et bud på overdrivelsen kan man finde i Klaus Rifbjergs Den kroniske uskyld, hvor der bliver sagt:

”Gud fri mig vel, han kunne springe ud ad vinduet fra hundrede etage i en kæmpebrandert og lande på hovedet og ligeså stille gå ind i huset og spæne op på femte sal.”

Overdrivelsen ligger i, hvis du ikke har set den, at man nok ikke rejser sig ved et spring fra hundrede etage.

 
Som scenisk fænomen er det gerne når en western-film pludselig udvikler sig til en nutidig action-film med flere hundrede skud i seksløberne og vilde eksplosioner. Det kan også være dødsscener, der trækkes i langdrag med host og harken, mens helten fortæller sine tragiske sidste ord.


En overdreven karakter er gerne en stereotyp, da man overdriver en karakteregenskab. For eksempel i How I met your mother ser vi kvindebedåreren Barney Stinson, han er en overdreven karakter – vi kender typen, men ikke en der er SÅ ekstrem. Selv om Barney i løbet af serien får mere og mere udvikling, forbliver han gennemgående overdreven.

 

Underdrivelsen

Kaldes også gerne en litote. Det er når man tillægger noget mindre vigtighed end det egentlig har.

En klassisk scene fra Monthy Pythons Quest for the Holy Grail er hvor vi ser den sorte ridder få hukket arme og ben af, mens han agter at kæmpe videre: ”Det er jo kun et kødsår!” – det er en klassisk underdrivelse, og bliver sjov fordi vi fysisk kan se, at ridderens udsagn ikke er rigtigt.

 
Umiddelbart er min teori at litoten fungerer bedst ved at der eksisterer et element, man kan underdrive. Lad mig vise det.

”Marianne er da godt nok forelsket i Peter, hva?” Sagde Hellen.
”En smule måske,” svarede Lis, og så kort op fra sin avis.

Dette er kun en underdrivelse, hvis man forinden i en scene har beskrevet hvor dybt forelsket Marianne er, har man ikke dette, bliver dialogudvekslingen kun et udsagn ”Hun er da forelsket,” og en vurdering: ”En smule” – altså ikke særligt meget. Så vi skal altså igennem historien forstå at der er tale om en underdrivelse.

 

Det uventede og det absurde

Det uventede og absurde er ofte sjovt. Men hvorfor egentlig? Hvis en person kalder Jaka Bov for Jaka Borg, og så bagefter tager en dåse frem og hælder indholdet ud, hvorefter en borg meget større end dåsen dukker op, så er det uventet, og absurd – det kunne ingen regne med!

 
Det absurde virker lige så godt alene. En verden befolket af robotter, hvor de på fabrikkerne laver menneske-dele – det er absurd, og giver egentlig også et ret sjovt billede.

 
Et klassisk eksempel er en gammel Disney tegnefilm hvor Anders And bor i Nazi-tyskland, og skal hejle hver gang han ser Førerens ansigt – det er svært, da det er på alt. Dette gør hans arbejde med at samle bomber højst besværligt. Heldigvis må jeg hellere sige vågner han op i dejlige USA hvor alt er godt – det var bare et absurd mareridt.

 

Det uventede til gengæld kan meget mere end være sjovt. Det uventede bruges også i horror-genren, hvor det skal skræmme – det modsatte af at få folk til at grine vil nogen sige. Derfor skal man være meget påpasselig i hvordan man bruger det. En god måde at bruge det, er i remser:

”Er der noget jeg ikke kan klare,” sagde træner Olsen. ”Så er det slappe spillere, liganedrykning, og kolde frikadeller.”

Kolde frikadeller falder udenfor, og kan dermed få en humoristisk effekt, modsat de andre ting som er noget man må forvente at dommere går op i.

 

Jeg håber at jeg nu har givet dig nogle gode råd til hvordan man kan skrive sjovt. Der er mange flere måder at være sjov på, og det handler om at finde sin egen hvis man gerne vil skrive sjovt. På samme måde kan du sikkert anklage mange eller alle af mine eksempler for ikke at være sjove – det er okay, de er eksempler. Send mig gerne noget bedre!

 

God skrivelyst
Bjarke