mandag den 19. august 2013

Den meget håndgribelige måde at få skrevet hver dag

En af de største anker jeg hører, når jeg siger at man som forfatter bør stræbe efter at skrive hver dag, er, at det er der virkelig ikke tid til i løbet af sådan en hektisk dag.

Da jeg selv er en hektisk person, der godt kan have gang i flere projekter ud over skrivningen, har jeg fundet en metode, der passer mig rigtigt godt. Det er ikke min opfindelse, og jeg ved at andre forfattere også bruger denne metode.

 

Find 40 minutter i løbet af en dag

Først og fremmest prøver du lige at skabe et mentalt billede af din hverdag. Er der et eller andet tidspunkt hvor du kan finde 40 minutter, du kan bruge på dig selv? Eller kan du finde tyve minutter to gange i løbet af dagen i stedet?

Husk på at du gerne vil det her, du vil gerne skrive - så led lidt grundigere: Kan du stå en halv time tidligere op om morgenen? Skrive om aftenen efter børnene sover? Hvad med når kæresten alligevel ser det der tv-program?

Find de 40 minutter, og gør det klart for dem omkring dig, at det er din skrivetid.

 

Minimum 2X20 minutter hver dag

Ja, men 40 minutter? Er det ikke lang tid hvis man nu er træt eller totalt uinspireret eller ... Jo. Du skal heller ikke skrive 40 minutter straight.

 

Du skal finde dig et æggeur - har du ikke et sælger tieren dem til en 10-20 kroner - og sætte det på tyve minutter, og så skal du love dig selv at så længe at det kører skal du skrive - ikke redigere, ikke vurdere, nej, du skal skrive. Handlingen skal føres videre, og så kan du tage stilling til kvaliteten på et senere tidspunkt, evt. i slutningen af ugen, så du ikke bare kasserer det nyskrevne fra dag til dag.

 

Start med 1X10 minutter og et billede på hårde dage

Og så sidder man der, med computeren foran sig, og tyve minutter virker helt uoverkommeligt - hvad skal man da skrive?

Godt, vi kan alle have startvanskeligheder, nogle gange skal inspirationen ind med sprøjte - det sker også for mig. Så er det at du går ind på google og billedsøger, finder er billede du synes er pisse fedt og inspirerende, sætter æggeuret til 10 minutter, og skriver ud fra det billede - hvilken historie er der, og hvordan vil du fortælle den?

 

Det behøver ikke kun være et billede, det kan også være en sætning, et ord ... Ja, alt, der kan skabe en gnist af inspiration. Nogle af de Forfatterspirer jeg underviser ved jeg har lavet en SMS-ordning, hvor de sender inspirationsord til hinanden for at holde sig i gang - genialt!

 

10 minutter til inspiration - måske får du noget godt ud af det, måske kommer du videre med din historie - vigtigst af alt: Du får skrevet, og holder dig dermed i gang!

 

Skriv gerne 20 eller 40 minutter mere hvis du har lyst

Det sidste råd giver lidt sig selv, for selvfølgelig skal du da bare fortsætte hvis du har lyst, skriv så tastaturet gløder. Jeg har nogle gange skrevet flere timer på den her måde, og så endda på aftener jeg ikke troede jeg skulle få et ord ned.

Og det er faktisk en fantastisk oplevelse: erkendelsen af at man har skrevet en time, selvom det jo faktisk kun har været 3X20 minutter.

 

Så sæt dig ned, allerede nu og find 40 minutter som du bare helliger skrivningen. Hvad venter du på?

 

God skrivelyst
Bjarke

2 kommentarer:

Rasmus Bergstrøm sagde ...

Hej Bjarke

Personligt har jeg svært ved at bruge tid som målestok, for jeg kan sagtens sidder i 20 minutter og tænke og dermed ende med ganske få ord. Derfor bruger jeg i stedet The Magic Spreadsheet, som jeg første gang hørte Mur Lafferty (fra podcastet "I Should Be Writing" der handler om de mentale aspekter ved forfatterlivet) og det går i al sin enkelthed ud på at skrive 250 ord hver dag, men med et element af Gamification.

Der er oprettet et Google Doc, et regneark hvor man hver dag registrerer hvor mange ord man har skrevet. Hvis man får skrevet det man skal, så får man point, og med nok point kan man stige level og dermed hæve grænsen for hvor mange ord man skal skrive hver dag. Man starter med 250 ord hver dag, for som Tony Pisculli, ham der rent faktisk har oprettet The Magic Spreadsheet, siger - 250 ord hver dag, giver en roman på 90.000 ord i løbet af et år. Og 250 ord er overkommeligt. Hvis man har brugt bare ganske lidt tid i løbet af sin dag på at tænke på det man skriver, så tager det 10-15 minutter at få dem skrevet. Det svarer til cirka en halv side i word.

Nå, men det blev en noget lang kommentar - og slutter af med et link til Mur Lafferty der interviewer Tony Pisculli omkring The Magic Spreadsheet, hvor der også er et link til selve regnearket. (Jeg bor på række 237 på fanebladet AugISBWone)

Bjarke sagde ...

Hej Rasmus

Mange tak for din henvisning til Tony Pisculli!

Ser man bort fra gamification-aspektet, har jeg også før arbejdet med den metode du nævner. I en lang periode arbejdede jeg med 2000 ord om dagen, og det kørte skide godt, netop fordi det var en rutine.
I perioder med mange andre dele at se til i sit liv har jeg dog opdaget at det meget uforpligtende i at skrive på tid kan være rigtigt lækkert.

Så fedt at du deler Tony Piscullis metode, jeg elsker personligt at vise så mange forskellige måder at gøre tingene på som muligt - vi er jo ikke alle ens, og også selv i konstant forandring.

God skrivelyst
Bjarke