mandag den 28. november 2011

De tre typer afslag

Vi kender det alle. For alt for mange måneder siden blev vi færdige med vores roman og sendte den ind til et forlag. I starten gik vi og håbede, og var måske også lidt bange for svaret. Så glemte vi det lidt, fordi vi gik i gang med et nyt skriveprojekt.

Og så en morgen går man ned i postkassen eller tjekker sin mailboks. Og hvad ligger der? En stor tyk konvolut fra forlaget! Allerede her er det første advarselstegn. De fleste forlag sender ikke hele manus tilbage uden advarsel, hvis de er interesserede i at udgive ens bog.

Slukøret river vi derfor konvolutten op, og læser endnu et afslag, på vejen imod forfatterdrømmen

Men går verden nu også under?
Rundt regnet findes der tre afslag. Standard-afslaget, de gode råd-afslaget, og send ind igen/send os dit næste manus-afslaget.

Standard-afslaget er det mest almindelige. Der står gerne noget i retning af "Tak fordi vi måtte se dit manuskript. Vi kan desværre ikke udgive det af den ene eller anden grund."
Det er det vi hader at få at vide. Vi vil ikke udgive din roman på grund af noget meningsløst. Får man et sådant afslag, skal man bare skynde sig at sende videre til et andet forlag. Man skal aldrig finde sig i noget.
 
Den anden type afslag er afslaget med de gode råd. Her sker der mere. Forlaget virker rent faktisk til at have læst din roman, og gjort sig tanker om den. De kommer gerne med ændringsforslag og gode råd til dig som forfatter, men skriver også i bunden at de ikke er interesserede i at se manuskriptet igen.

Ved den type afslag skal man tage det med sig man kan bruge og glemme afslaget. Læs de gode råd igennem og kik dit manuskript igennem. Har de ret? Vil det gøre historien bedre at ændre det? Brug det endelig, det er for det meste kompetente folk, der sidder inde på forlagene - også selvom de ikke vil udgive ens roman (Samtidig er det jo lidt fryd hvis man retter en bog efter et forlags råd, og den så bliver udgivet på et andet forlag og bliver en succes).


Send ind igen/send os dit næste manus-afslaget
Den sidste type afslag er det bedste man kan få. For det meste skriver de lidt i retning af de gode råd-afslaget, men med en vigtig lille forskel. I bunden af afslaget står der enten:
  • Send dit manus ind igen når du har lavet rettelserne (som jo betyder at de er rigtigt positive overfor det du har skrevet, men at det mangler lidt)
  • Send os dit næste manuskript (som er lige så positivt omend kræver lidt mere arbejde. De kan lide hvad du laver, og vil gerne se noget andet fra dig!)

Får du denne type afslag, så er du snart i mål! Det er det vigtigste at huske på. Man kan alt for let komme til at tænke: Åh, det sker aldrig, endnu et afslag. Men de her afslag betyder faktisk at forlagene holder øje med dig, og at de er interesserede i at få dig i stald.


Så næste gang du får et afslag. Så ignorer at de ikke vil lege med, og fokuser i stedet på hvad dit næste træk bliver. Skal du sende videre, rette til, eller skrive nyt? Og man må jo altid gerne gøre flere ting af gangen!


God skrivelyst
Bjarke

2 kommentarer:

Anonym sagde ...

Jeg har netop modtaget 'send ind igen'-afslag, og jeg er straks gået igang med at rette til osv., dog synes jeg det er lidt hårdt at vide, at selvom jeg ligger mange, mange flere timer i lige netop dette manus, så er det stadig ikke sikkert de vil have det. Jeg har kun fået at vide at jeg skal gennemskrive det, så det passer til en yngre målgruppe, men det er svært at finde ud af, hvor meget reel omskrivning det kræver.
Ved du hvor ofte de antager manuskripter som har fået 'send ind igen'-afslag, når det er blevet gennemrettet og omskrevet?

Bjarke sagde ...

Hej Anonym
Det er meget forskelligt fra forlag til forlag - og fra manuskript til manuskript.

Forlagene siger kun at de vil se manuskriptet igen HVIS de vil se det igen - og regner med at du kan redigere det godt nok.
Alligevel er det jo stadig svært med læring, og måske lykkes det ikke at gøre romanen udgivelsesklar selvom man faktisk har gennemredigeret manuskriptet.

Rediger det de mener der skal redigeres, rediger til du føler dit manus er blevet bedre og lever op til det de beder om. Men lad være med at redigere bare for at redigere - hvad nu hvis du kom til at fjerne det de rent faktisk kunne lide?
Og vær tro mod dig selv. Giver deres rettelser mening i forhold til hvad DU vil med manus? Selvfølgelig er udgivelse en god ting - men du skal jo stadig kunne stå inde for dit manus, selvom det er et svært valg.

Og ja, det du egentlig spørger om: Jeg tror chancerne er gode. Som sagt, de ville jo ikke skrive det til dig, hvis de ikke regnede med at du kunne klare opgaven :)

God skrivelyst
Bjarke