søndag den 5. august 2018

3 råd til ideer og inspiration uden at skrive et ord!

Du er gået i stå. Du kan simpelthen ikke få et ord ned på papiret, og du er bange for at din ild er blevet slukket. Du kan ikke engang tvinge noget frem, så ideforladt er du.

Det problem kender jeg godt. Derfor har jeg samlet mine tre bedste råd til at få gang i ideerne igen, helt uden at det behøver involvere skrivning. Forhåbentlig kan det få gang i fingrene igen snart!



Lær om ting – men gå ikke for meget i dybden!

En af mine yndlingsbeskæftigelser er at lære ting. Om det så er gennem bog, tv-dokumentar eller foredrag er for mit vedkommende lige meget. Bare jeg lærer noget!

Den viden kan det være kan vække noget i mig, som jeg kan skrive ud fra. Som fx en artikel i Illustreret Videnskab om svampe, der forvandlede myrer til zombier, som gik hen og blev plottet til GHOST 2: Kontrolløren.

Eller da jeg til et foredrag om middelalderens lægevidenskab fik ideen til Dr. Krank. Dengang var aborter ulovlige, og kvinder måtte gå til uhumske læger for at få foretaget indgrebet. Denne læge gemte gerne fostrene på flaske i sprit og solgte dem videre.

Da denne praksis var ulovlig kunne han jo ikke sælge det som Døde børn. I stedet gik det under navnet Syltede Rødder – som også var originaltitlen på Dr. Krank, før den blev en labyrintbog og kom til at handle om noget ganske andet. Men de syltede rødder er der stadig!

Så sæt dig ind i en masse, og vær altid åben for at lære ting. Bare pas på at du ikke bliver FOR specialiseret. Problemet med det er, at ideerne gerne skal sælges til den almindelige læser, og jo mere du lærer, jo mindre bliver historien for dem.

Den oplagte ide ligger ofte ved krydsningen af et emne, ikke i dybden. Selvfølgelig er dette ikke evigt gyldigt, og ideer findes også dybere nede. Men ofte går ens hjerne bare i læringsmode, og glemmer at være kreativ.



Vær åben for din omverdens historier

Nogle mennesker læser aviser og ser nyhederne for netop at få nyheder: Hvad er der sket. Gode forfattere, derimod, dem tror jeg ser og læser den slags for at kunne stille sig selv et helt andet type spørgsmål: Hvad er historien her?

Mange af mine ideer kommer af at jeg har set nyhederne eller læst om noget i en avis eller et blad, som jeg synes er vildt fascinerende. Nogle gange fanger jeg mig selv i at gå ind på ekstrabladet.dk for at browse efter ideer til ungdomshistorier. De sørger for at deres historier har en sensationalistisk vinkel, og det et er guf at skrive bøger ud fra.

Det samme gælder de mennesker du omgår dig. Jeg siger ikke du skal planke din bedste vens liv af i en roman, men det kan betale sig at være åben for inspiration.

Mange af mine karakterer bygger til dels på rigtige mennesker. Ikke en til en, jeg ændre mange ting, og blander folk på kryds og tværs. Det skal man gøre hvis man ikke vil beskyldes for et eller andet.

Så vær åben. Læs blade og nyheder, lyt til dine venner og til folk i bussen. Digt med på hvad deres historie egentlig er, så begynder ideer snart at stå på stribe.



Meld dig til et sykursus

Det behøver ikke være et sykursus. Det kan være mange ting. Men prøv noget nyt, noget som du ikke selv ville have tænkt på, men som du kan bruge i din bog.

Jeg har arbejdet med udviklingshæmmede i en periode af mit liv, det førte til figuren Niklas i min roman Standby.

Så måske skal du tage et bådkursus, eller få et job i Tivoli næste sommer. Måske ligger din næste historie der?

I hvert fald får du nogle nye inputs helt ind i kroppen fordi du prøver det og ikke kun læser om det, og det gør at karakterer kan stå langt mere tydeligt for dig, I får et fælles tredje så at sige.


Et sidste råd jeg gerne vil komme med er ret simpelt: Ryd op.

Ikke i din stue eller sådan noget, om end det også kan hjælpe. Ryd op i dit liv. Er der en masse skoleopgaver, der skal overstås? Er der noget, der bare venter på at du får det gjort?
Få det ud af verden. Få ryddet op. Så får din hjerne også mere energi til skrivningen!



Det var mine ideer til at komme i gang med at få ideer og inspiration helt uden at skrive et ord. Håber de kan bruges!


God skrivelyst
Bjarke