søndag den 18. februar 2018

Nicole Boyle Rødtnes' 6 tips til at få din bog færdig i 2018

Gør det til et mål, ikke en drøm!

Næsten alle vil gerne skrive en bog. Hver gang jeg møder nye folk og fortæller, at jeg er forfatter, går der ikke længe, før de siger, at de også gerne vil skrive en bog. Det kan jeg sagtens forstå. Det er den mest fantastiske følelse at give sin historie liv. Men sandheden er at mange af dem nok aldrig får det gjort. Ikke fordi de ikke er dygtige nok eller ikke har ideer. Men fordi de ikke prioriterer det. Vi går alle med en masse drømme inde i hovedet, og måden at få dem til at blive til virkelighed er ved at forvandle dem fra drømme til mål. Mål har deadlines. Det har drømme ikke, så hvis du vil lykkedes med din bog, så start med at sætte dig et mål. Gør 2018 til året, hvor du bliver færdig med din bog. Sæt en deadline. Det kan være alt fra om en måned til 31. december 2018. Hvad end der er realistisk for dig. Men sæt en deadline og lov dig selv at du vil overholde den.
 
 
Sæt delmål

Nu har du sat en deadline. Det er det fyrtårn, du hele tiden skal se hen imod. Men hvordan gør du det så? Det handler om at komme i gang nu. I dag. Ikke først i weekenden, eller næste uge eller i ferien. Det er let at udskyde, men den eneste du snyder, er dig selv. At skrive en bog er et stort arbejde. Derfor handler det om at dele den op i små bider. Sæt delmål om at du vil skrive fx 500 ord, tre sider eller et kapitel om dagen. Hvis du ikke har mulighed for at gøre det hver dag, så sæt et ugemål. Men sørg for at du hver dag eller uge rykker nærmere dit mål. Fald ikke i fælden med at tænke at det sagtens kan vente, for du kan jo bare lave en slutspurt i juleferien. Sandheden er, at det kan du måske, men kun måske. Når juleferien kommer skal du også nå tusind andre ting og pludselig bliver din slutspurt til et par enkelte hektiske dage, hvor du alligevel ikke når mere end 20-30 sider. Ved at arbejde i små bidder hver dag eller hver uge sikrer du, at du stille og roligt kommer i mål. Og ved ikke at skulle stresse afsted og nå det hele på ingen tid, kan du lettere fokusere på at det du skriver bliver bedst muligt.
 
 
 
Skriv en kladde

Når du skriver, så lad være med at forvente, at det er perfekt fra starten af. Glem den indre kritikker. Mind dig selv om, at det bare er en kladde. Du kan altid rette den senere, finpudse sproget osv. Lige nu handler det om, at du skal i flow. Du skal have en masse tekst ned. Og det behøver ikke være perfekt. Du kan altid vende tilbage og rette. Men hvis du blander skriveprocessen og redigeringsprocessen sammen, går du i stå. Hvis du derimod først har et førsteudkast på plads, så vil du opleve en kæmpe lettelse. Du har en bog. Ikke færdig, men du har den. Og det vil give dig et kæmpe energiboost. Samtidig er det meget mere overskueligt at begynde at rette, når du ved, hvor alting ender.
 
 
 

Læg en plan
Hvis du ikke allerede har en plan over den bog, du gerne vil skrive, så lav en. Alle forfattere arbejder forskelligt. Nogen har detaljerede kapiteloversigter. Andre skriver bare derudaf uden at vide, hvor de skal ende henne. Jeg har prøvet begge dele. Og for mig afhænger det meget af hvilken slags bog det er. Hvis det er en meget plotbåren bog, så har jeg altid en plan for at sikre, at det hele går op i sidste ende. Hvis det er en bog, hvor der er mere fokus på personernes følelser og indre liv planlægger jeg mindre. Men hvis jeg går i stå, så begynder jeg altid at planlægge. For tit er grunden til, at man går i stå, at man ikke ved, hvad der skal ske. Man mangler at træffe et valg. Så når du går i stå, så begynd at planlægge. Evt. bare et par kapitler frem, hvis ikke du kan overskue det hele på en gang.
 
 
 
Og til dem, der har siddet fast længe: start forfra!
Hvis du læser det her og sidder med en bog, du har arbejdet på i årevis uden at komme videre, så er mit råd at du åbner et nyt dokument og starter forfra. Det kan lyde hårdt. Smerteligt. Men min oplevelse er, at hvis ting har ligget stille så længe, så er al energien, alt flowet i historien væk. Hver gang du dykker ned i den, kommer du til at redigere i stedet for at skrive. Måske er du i løbet af årene, der er gået udviklet din skrivestil så meget, at sproget i begyndelsen ikke længere passer. Derfor føles bogen ikke rigtig.
 
Så start forfra. Skriv bogen på ny. Med ny energi og glæde og det sprog, du har her og nu. Det virker overvældende at slippe dit tidligere arbejde. Men det er ikke spildt. Du har stadig lært meget om karaktererne, universet og ikke mindst historien. Og du vil sikkert opleve at det er meget let at skrive det forfra, da du ved, hvad der skal ske. Og bliver du i tvivl kan du hele tiden støtte dig til det gamle dokument.
 
 
 
Giv ikke op
Mit sidste råd er at du skal blive ved. Du må ikke give op. Hold fast i dine delmål og din deadline. Bliv ved, selv når det er hårdt. I alle bøger, jeg har skrevet, har jeg haft en periode, hvor jeg havde lyst til at give op. Hvor jeg synes, det hele var dårligt. Nu ved jeg, at det bare er en del af procesessen. At det er den indre kritiker, der går amok og får dig til at tvivle og tøve. Men det er bare et punkt du skal igennem. Typisk varer det ikke mere end en dag eller en uge, så er du videre med bogen, du har løst problemerne og tvivlen forsvinder. Så bliv ved! Også hvis livet kommer på tværs. Måske må du skyde et delmål eller to, hvis der sker ting i dit liv, der gør det umuligt at skrive. Ingen af os kan forudsige fremtiden og sandheden er, at nogen gange bliver vi ramt af sygdom eller kriser. Men det afgørende er, at du finder tilbage igen.  Det er det her punkt, der afgør om du bliver forfatter eller ej. Hos dem, der ikke kan finde viljen og motivationen igen, forbliver forfatterdrømmen en drøm. Men dem der hænger i, de skal nok nå det i sidste ende. Så tro på dig selv og din ide og skriv!
 
 

Om Nicole 
 
Nicole Boyle Rødtnes har skrevet over 50 bøger for børn og unge. Hun er uddannet fra Forfatterskolen for Børnelitteratur og kan i dag leve at skrive og holde foredrag på skoler og biblioteker. Du kan læse mere om Nicole på www.nicoleboyleroedtnes.dk eller følge hende på Facebook Nicole Boyle Rødtnes – Forfatter eller Instagram: Nicoleboyleroedtnes
 
Dette indlæg har tidligere været bragt i Skrivelyst, der er HUF – Håbefulde Unge Forfatteres medlemsblad. Nicole var med til at stifte HUF i 2005 og sad i bestyrelsen i en årrække.