søndag den 17. december 2017

Glædelig jul og tre hurtige løfter

Så er det sidste mandag inden juleaften. Glæder I jer? Har I fået skrevet i december?
Mig med min nye bog i GHOST-serien - den bedste julegave
man kan få! (Og ja, jeg går med nissehue hele december!

Jeg har. Ligesom vi gør hvert år, har jeg sammen med Nicole holdt kalenderlysskrivning, hvor vi hver aften i december i lysets skær drikker te og skriver på vores romaner.

Det er sindssygt givende, og noget jeg virkelig kan anbefale! Har I kalenderlys kan I lige være med de sidste syv dage, og ellers er der jo mulighed for at skrive med til næste år!


Nu vil jeg som jeg altid gør på dette tidspunkt ønske jer en glædelig jul, for Skrivekrampe.dk holder juleferie. Vi starter op igen mandag d. 8. januar, så I har masser af tid til at spise og drikke en masse god mad, og udtænke den romanide I vil slå igennem med i 2018!


Udover at ønske jer god jul og godt nytår, vil jeg også give jer tre løfter I kan give jer selv i det nye år. Måske gør I det allerede, så bliver det bare lettere. Men det er godt at have noget at stile efter, et slags nytårsforsæt.Skriv minimum en halv time om dagen

Det er det bedste råd jeg kender. De fleste kan finde en halv time om dagen hvor de kan tage sig tiden til at skrive. Tal med din familie om det, aftal hvornår det er: Og gør det til en vane.

Er det om morgenen eller aftenen, kan man være ret træt, men klør man på noget tid, så skal det nok komme – de første løbeture er også altid hårdest, men så bliver det til en vane.

Det handler om kompromis. Gør det klart for familie og venner at det er vigtigt – giv måske til gengæld dem en halv time på et andet tidspunkt til at gøre det de brænder for – og lav et kompromis derefter. Du vil det her, det kan de fleste godt forstå når de ved det!Leg Hvordan ville jeg …

Dette er en af de sjoveste lege jeg kender. Den handler i bund og grund om at se film og læse bøger, og tage stilling til dem som historier. Spørg altid dig selv: Hvordan ville jeg gøre det her? Hvordan ville jeg fortælle historien?

Det er en sindssygt lærerig proces, fordi du så sætter ord på hvad du kan lide og ikke lide i historier, og bliver klar over hvad du byder ind med. Nogle gange bliver ideerne også så fede, at de kan være værd at skrive. Fx er min roman De Dødes Cirkus inspireret af gyserne Clown og IT.

De fleste ideer er fundet på, forfatterlivet handler om at fortælle dem på ny. Det hjælper Hvordan ville jeg … dig med.

Og så er det bare sjovt, specielt hvis du gør det med en ven!Lad være med at sammenligne dig med andre

Nogle forfattere er sindssygt produktive. Andre er langsommere. Det er et spørgsmål om individuel proces og betyder ikke en døjt. Find ud af hvordan du gør, der er ingen skam i at arbejde i din hastighed.

Nogle bliver udgivet med deres første bog i første forsøg. Andre må kæmpe i mange år (ahem, mig). Der er alle mulige grunde til dette, tekst, historie, samtid, ja, you name it. Jeg har engang fået afvist en bog alene på grund af at forlaget lige havde udgivet en bog om samme emne. It’s not personal.

Bare fortsæt. Rediger. Skriv nyt. Find din egen stemme. Og tro på karma. Det arbejde du ligger i det, vil blive belønnet.

De bøger jeg skrev dengang var ikke gode nok, men de var en del af rejsen til at blive bedre – det er også okay. At blive forfatter er en proces. Og ved ikke at sammenligne dig med alle andre, så går det altså bare lettere.

For tag det her med dig i det nye år: Du er god nok. Du kan blive forfatter hvis du vil. Skriv.
Og nyd lige julen og nytåret også!Glædelig jul og god skrivelyst
Bjarke