mandag den 7. marts 2011

Historiens konflikt

De indlæg, der på skrivekrampe.dk får flest besøgende er mine indlæg om aktantmodellen og berettermodellen. Enten er det skoleelever, der vil læse om dem, eller også er det forfattere, der gerne vil vide hvordan man bygger sin historie op. De sidste er min primære målgruppe, men de første må altid gerne læse med.

Desværre er det på tide at hemmeligheden afsløres. Man har slet ikke brug for sådan en model!

Ja, du hørte rigtigt. Og ja, selvfølgelig er det en overdrivelse. Nej, man har ikke brug for modellerne, men de kan være rare at bruge for at være sikker på at man har en spændende historie. Jeg bruger stadig modellerne, for det kan man lige så godt. Så slipper man for en masse arbejde i sidste ende.

Men sandheden er den, at en historie faktisk kun består af en konflikt. Det vil så også sige at uden en konflikt har man ingen historie. Det er en sandhed, der godt kan gøre ondt for nogle nybegyndere. Den gjorde også ondt på mig, da jeg i sin tid fandt ud af det.

Da jeg begyndte at skrive, var det for hyggens skyld. For at indleve mig i et univers jeg selv kunne lege med. Men da jeg så fik andre til at læse det, fik jeg at vide at det ikke var spændende. Det kan jeg godt se nu. Det var hovedsageligt en fantasyhistorie om en kriger, der sjovt nok lignede mig, der aldrig havde problemer og kunne klare alt. Der var ingen konflikt, og derfor ingen historie. Kun en karakter og et miljø.

Jeg bruger tit den viden til at finde ud af hvordan jeg skal gribe en historie an. Som forfatter kan en historie komme mange steder fra. Man får ideen til en scene, en hoved- eller biperson, eller noget helt fjerde. Ved altid at have det i baghovedet, at der ikke er en rigtig historie før man finder konflikten, så kan man slippe for meget omskrivning, i sidste ende.
Der er intet værre end at skrive 50 sider, og så finde ud af at den interessante konflikt i virkeligheden ligger hos hovedpersonens bedste ven.

Derfor skal man altid når man arbejder på en historie have i baghovedet, at der skal være en konflikt, og hvad den er.
Jeg plejer tit at gøre det, at jeg har en lille lap papir hvorpå jeg skriver et par linjer, der lige giver et resume af konflikten på den historie jeg nu arbejder på. Den hænger jeg så op foran min computer, så jeg altid kan se hvor det egentlig er jeg er på vej hen.

God skrivelyst
Bjarke