søndag den 27. august 2017

4 tips til at skrive dystopier

I dette indlæg vil forfatteren Nicole Boyle Rødtnes komme med lidt skrivetips til, hvordan du kan skrive dystopier. Hun har selv skrevet YA-serien ”Ilttyv”.


Hvad er en dystopi?

Men hvad er en dystopi overhovedet? Helt kort sagt er det en historie, der foregår i en nær eller fjern fremtid, hvor noget er ”gået galt” eller har udviklet sig i en negativ/dyster retning.

I min serie ”Ilttyv” har en katastrofe efterladt verden fyldt med stråling og forurening, så vi ikke længere kan trække vejret normalt, men må gå rundt med ilttanke på ryggen. Ilt er derved blevet en handelsvare, sådan så alle mennesker hver dag skal kunne betale for deres næste åndedrag.
Det betyder, at de rige kan pumpe deres huse fyldt med ilt og leve, som vi gør nu, mens de fattige dør på gaden, når deres ilttank løber tør.
I Ilttyv oplever vi altså en mørk og barsk fremtid, hvor der er et stort skel mellem rige og fattige. Og dette er et eksempel på, hvordan en dystopi kan se ud. Men hvordan skriver man så en dystopi?



Tip 1: Lav en fremskrivning af et eksisterende problem

Hvis du mangler ideer til din dystopi, så kig på nogle af de problemer, som du synes, der er i verden og lav en ”fremskrivning” dvs. prøv at forestille dig, hvis det problem bare voksede og voksede. Hvordan ville verden så se ud?

I Ilttyv blev jeg inspireret af, at vi i den vestlige verden bliver mere og mere grådige. Alt kan købes, hvis man har penge nok. Og det fik mig til at tænke på, at hvad hvis ilt blev en handelsvare. Ideen til katastrofen der ødelagde verden kom efter atomulykken i Fukushima i 2011.



Tip 2: Definer dit univers

Når du ved, hvad det er for et problem, du vil lave en fremskrivning af, så begynd at brainstorm på, hvordan denne fremskrivning vil sætte sit præg på verden. Tænk både i de store politiske og globale rammer, men også helt ned på hverdagsplan.

I ilttyv måtte jeg fx tænke over alt fra, hvordan deres ilttanke så ud, til hvem der distribuerede ilten.  Sørg for at komme hele vejen rundt. Jo mere du ved om universet, jo mere helstøbt bliver din fortælling.



Tip 3: Det ulmende oprør

Men hvad skal det så handle om? Et fælles træk for mange dystopi-bøger er at man tit følger en eller flere personer, der bliver involveret i en form for oprør. I ilttyv møder vi fx de to søskende Troy og Shay som bliver en del af en oprørsgruppe mod styret, da de opdager at styret har skjult oplysninger for dem i årevis for at kunne undertrykke dem.

Så når du kender dit univers, så overvej hvilke personer, der kommer i klemme i det. Er der nogen, der bliver udnyttet af andre? Nogen der har fået frataget deres rettigheder? Og hvad ville der skulle til for at de begik oprør mod ”styret” eller ”systemet”?



Tip 4: Alt skal ikke være trist, husk lyspunkter

Dystopier er næsten som navnet afslører ofte triste og mørke historier. Det er det, der drager mange til at læse dem, men husk når du skriver, at alt ikke skal være mørkt og forfærdeligt.

Du er nødt til at lave nogle lyspunkter undervejs, så folk ikke drukner i alt det triste. Hvordan du laver de lyspunkter er op til dig, det kan være en sjov biperson, en smuk kærlighedshistorie, et rørende bånd mellem to søskende eller noget helt fjerde.



God skrivelyst!
Om Nicole Boyle Rødtnes


Nicole Boyle Rødtnes er født i 1985 og uddannet fra Forfatterskolen for Børnelitteratur. Nicole har skrevet en lang række bøger for børn og unge bl.a. serierne ”Ilttyv”, ”Elverskud” og ”Zombie-jæger” samt de realistiske ungdomsbøger ”Hul i hovedet”, ”XY” og ”Ar fra mit glemte liv”.