George Orwell er forfatter til bl.a. 1984 og Kammerat Napoleon/Animal Farm. Selvom han døde for snart mange år siden i 1950, så er han stadig den dag i dag en indflydelsesrig forfatter. Hans dystopiske overvågnings-historie 1984 bliver i dag stadig læst i skoler og som et bud på hvordan vores verden kan ende, hvis vi ikke passer på.
Som forfatter havde Orwell også nogle regler han altid tyede til. 6 styk for at være præcis. Og dem vil jeg gerne præsentere jer for i dag.
Regel 1: Brug aldrig et metafor eller sammenligning, du er vant til at se på skrift
I stedet for at skrive de metaforer alle andre bruger, så prøv at lave dine egne. Dit sprog bliver originalt, og ingen kan skyde dig i skoene at du har et uinspireret og kedeligt sprog.
Regel 2: Brug aldrig et langt ord, hvis et kortere er bedre
Eller kort fortalt: Et langt flot ord får dig ikke til at lyde klogere. Det får dig til at lyde arrogant. Fortæl din historie.
Regel 3: Hvis det er muligt at slette et ord, så slet det. Altid.
Det her gælder specielt ord som: blot, bare, jo og andre småord. De tager POW’et ud af sætningen.
Regel 4: Brug aldrig passiv sprog, hvis du kan bruge aktiv sprog
Skriv ”Manden kørte herfra i bil” frem for ”Manden er kørt herfra i bil.” Sætningen bliver kortere, og der sker noget.
Regel 5: Brug aldrig et fremmedartet, videnskabeligt eller slang-relateret ord, hvis du kender et almindeligt ord for det du vil sige.
Lidt det samme som med de lange ord fra før. Lad være med at vise læseren hvor klog og smart du er som forfatter. Vi er interesseret i historien, ikke i dig.
Regel 6: Står valget mellem at skrive noget elendigt eller at bryde reglerne – så bryd reglerne!
Og så skal man altid huske at i forfatterlivet er regler til for at blive brudt. Har du en helt perfekt grund til at bruge passiv sprog eller lange fremmedord, så gør det. Bare vær bevidst om hvad du laver!
Håber du kan bruge denne samling råd fra en af de gamle mestre.
God skrivelyst
Bjarke