søndag den 27. november 2016

Julen er forfatterens fest

November og NaNoWriMo er snart overstået. Julen står for døren, og med den, forpligtelser med familie og venner, julehygge, arbejde og for de studerende, eksamener. Man kan faktisk lige så godt lægge forfatterlivet på hylden her i december. Kan man ikke?
Nej, selvfølgelig ikke!

Julen er faktisk et af de bedste tidspunkter at skrive på. Det handler faktisk bare om at være åben og fortælle dem du julehygger med, hvad du går og laver.

Kalenderlysskrivning
Hjemme hos mig praktiserer vi kalenderlysskrivning. I år er den endda blevet suppleret af en te-julekalender, hvor vi hver dag skal smage en ny slags te, mens der skal skrives løs på forskellige bogprojekter.
Kalenderlysskrivning er ganske simpelt: Man har et kalenderlys, og man skriver imens datoen brænder ned. Når man det ikke en dag, så må man skrive det længere en anden dag. HUSK DOG at se på brændetiden for et lys, og afstem det med hvor lang tid du vil bruge. Har du en halv times skrivetid nytter det jo ikke noget at du køber en, der er 3 timer om at brænde gennem et døgn.
Ja, ja. Det er let for dig at sige. Du har en kone, der også er forfatter – I kan jo bare skrive!
Det er rigtigt. Vi kan bare skrive, det er dejligt let. Mange af jer har sikkert børn og ægtefæller, der ikke ved en døjt om skrivning. Men det er faktisk heller ikke vigtigt, det handler om at lave aftaler, og om at nyde samvær uden at kræve hinanden.
Lyden af tastatur, der klakker kan være helt fantastisk. Som barn nød jeg tit at lege inde på min mors kontor når hun skrev opgave. Ja, eller jeg læste, eller jeg … pointen var at vi var sammen uden at forstyrre hinanden. Det var hyggeligt.
Og hvorfor er det at man ikke må have tid til sig selv bare fordi man er sammen? Efter den halve time kan man så samles og tale om hvad man har skrevet, læst, leget osv.


Få nu købt den notesbog
Julen = rigtigt mange aktiviteter man skal til, og mange af de aktiviteter ligger sjældent i perfekte blokke i tidsskemaet. Hvor andre ser spildtid er jeg et menneske, der ser skrivetid – og det skal du da også!
Med en notesblok eller lille computer ved hånden kan du altid lige kradse nogle sider ned inden du er på igen, og det er fantastisk. Glæden ved lige at have givet skrivningen en skalle kan faktisk næsten gøre en helt høj og opkvikket til den næste aktivitet – og det er da bedre end en udgave af dig, der er frustreret over ikke at få skrevet?
Udnyt de tomme huller, også udenfor julen. På mit arbejde har jeg nogle gange aftenaktiviteter, også selvom jeg har tidligt fri – men med en USB-pen og en computer er en ½ time eller nogle gange 3 timer jo faktisk bare virkelig brugbar skrivetid! Flere af mine bøger er faktisk blevet skrevet på den måde.

Og igen, du bliver et overskudsmenneske af det, fordi det der betyder noget for dig: skrivningen, bliver gjort. Du prioriterer det, og det er dét, der er brug for i en travl måned som december.

Lav en julehistorie
Gå ind i Flying Tiger og køb 2-3 små nissemænd. De er ganske vidst til at pynte med, men de fungerer altså også ganske godt til leg. Specielt når det er dig der skal lege med dem.
Du har en mobil, og de har ofte kamera. Prøv en gang imellem når du ser et sjovt sted at finde nisserne frem og lav en lille julehistorie på den måde. Bare for dig selv. Eller din instagram. Whatever. Bare gør det. Det vil gøre underværker for din fantasi og inspiration bare at lave noget uforpligtende.
Har dine børn en Lego-, Schleich- eller Playmobil-julekalender, så er det faktisk også alle tiders udgangspunkt for en lille julehistorie, og det bedste er: Du får en ny skrive-udfordring hver dag! Lad dit barn (eller dig selv, hvis du er ligesom mig) få glæden ved at åbne og bygge, og få selv glæden ved at lave en historie. Bare for dig selv.
Og måske dit barn.
Eller din facebook. Eller instagram …
Bare hyg dig med det, 5 minutter hver dag. Hvem ved, måske det bliver en genial historie som fortjener at blive omskrevet til papir?


Håber du kan bruge nogle af de her råd til noget. Ellers er det bare et meget godt billede af hvad min december kommer til at gå med.
Glæder du dig lige så tosset til jul?


God skrivelyst
Bjarke