søndag den 31. maj 2015

Studietur for forfattere - planlæg din tur

Jeg fik jo for nyligt et rejselegat fra Statens Kunstfond, hvilket har betydet at jeg har måttet sætte mig ned og rent faktisk planlægge hvordan man som forfatter får noget ud af den rejse, de har tilbudt at betale.

Som I kan se på billedet har man brug for i hvert fald fire ting:
  • Et kort over byen/området
  • Bøger om området
  • Fakta og research
  • En ren notesbog
Har du de fire ting, er du allerede godt i gang med arbejdet når du skal til at planlægge din roman og studieturen, der skal give dig inspirationen.



Find din historie

Har du som jeg fået et legat, så har du allerede udtænkt en ide om hvad din historie skal handle om – men holder den egentlig vand? Det er en god ide lige at gå den efter i sømmene igen, og overveje om det faktisk er sådan du gerne vil have den til at se ud. Bare husk på at laver du gigantiske ændringer efter at have fået et legat, skal du have dem godkendt af kunstfonden.

Når du skal i gang med dette arbejde kan det være en god ide at læse en masse bøger om stedet. Her vil jeg anbefale diverse guidebøger (Turen går til … Politikens bog om … osv). De er lavet til turister, og derfor fortæller de nærmest ALT vigtigt der er at se og høre om.
Har der fx boet en kendt forfatter eller lignende i området du kan lade dig inspirere af? Er der nogle monumenter, der kunne være interessante at bruge?

Find en masse gode settings, der er interessante og kan sige noget om dine hovedpersoner. Et godt eksempel på dette kan være Anne Franks hus i En Flænge i Himlen.
Når du har fundet nogle steder og historier du kan arbejde med, så finder du de tykkere bøger. Ham der forfatteren, hvad har han egentlig skrevet? Hvordan var hans liv? Hvordan kan det bruges overfor din historie?
Det kræver lidt research, men forhåbentlig kommer man både tættere på sin historie, og får en masse gode metaforer og spejlhistorier man kan bruge i skriveprocessen.




Få det meste ud af rejsen

Nu har du før rejsen lavet en masse arbejde, og nu er du kommet afsted. Hvad gør du nu?
Få planlagt ture, så du ikke bare går rundt på må og få. Skal du skrive om Colosseum så tag TIL Colosseum. Få en guidet tur – ja, de er til turister, men du kan lære en masse, og rundviserne er ofte totalt nørdede og ELSKER at du stiller spørgsmål.


Når det så er sagt, så lad være med at have ture hver dag. Hav dage hvor du er i de områder af landet/byen hvor din historie foregår. Sug en masse inspiration til dig, lav en Setting-portefølje, og lad dig forføre – måske ser du noget alle bøgerne ikke skrev om, men som bare er oplagt!

Don’t be obvious. Anne Franks hus fungerer i En Flænge i Himlen fordi begge karakterer er turister i byen. Og de er der i meget kort tid. Scenen er fin og smuk, og skal ikke mere end det den gør.

Foregår din bog i det land du skriver om, og er dine hovedpersoner (eller store bipersoner) indfødte, så bliver du nødt til ikke bare at tage de oplagte steder. Ja, de to elskende ser Eiffeltårnet, men hvis nu den ene er indfødt – er hun så ikke lige lidt træt af Eiffeltårnet? Hvad ville hun vise hvis hun skulle vise SIT Paris?
Og vær ikke bange for dette punkt. Mange af turistbøgerne har lange lister over steder man skal se, fra de åbenlyse (Eiffeltårnet) til de mere specielle. Ved du hvem dine hovedpersoner er, så kan du helt sikkert også finde lige præcis deres yndlingssted i byen.

Hvilke lande vil du gerne skrive om, og hvorfor? Har jeg glemt noget i min planlægning? Skriv endelig.

God skrivelyst
Bjarke