søndag den 12. april 2015

Hvornår har du sidst holdt en forfatter-MUS?

De fleste der har haft et fast arbejde ved hvad en MUS er, men ril de af jer, der ikke har været så heldige så står det for MedarbejderUdviklingsSamtale, og er en dialog med ens overordnede om hvordan det går og hvor man er på vej hen.

Som forfatter har man ingen umiddelbar overordnet, men derfor tror jeg stadig godt det kan være en god ide at tale med sig selv om hvordan ens forfatterliv ser ud, og hvordan man gerne vil have at det skal se ud.

Er du tilfreds med det du laver? Hvorfor er du tilfreds? Hvorfor er du ikke tilfreds?

Det er de første tre spørgsmål man skal stille sig selv, og her er det ikke nok bare at sige: Nej, jeg vil have udgivet flere bøger! Prøv i stedet på at gå dybere: Er du tilfreds med det du skriver? Er du tilfreds med din livssituation og din tid til at skrive? Hvad med dit eget engagement, kan det blive bedre?

Husk på at det kun er dig selv du skal være ærlig overfor, så du kan være hudløs ærlig – men hvis der er noget du er utilfreds med, så prøv om du kan finde en løsning: Der er ikke noget værre end at være utilfreds med det man laver!

Og ja, det er svært at finde mere tid til at skrive, det er det altid! Man skal jo stadig have penge på bordet, og bøger er ikke ligefrem en fantastisk indtægtskilde. Men så se på de små forandringer: Kan du overleve på halv tid? Kan du begynde at afsætte en halv time til skrivning? Kan du flygte væk fra familie og venner – fx på en cafe – for at finde lidt tid til at skrive?

Selv den mindste forskel kan have gavnlig effekt, alt handler ikke om at sige sit job op.


Hvor ser du dig forfattermæssigt om 5 år? Hvad kan du gøre for at nå det mål?

De næste to spørgsmål her er lidt sjovere, for nu handler det om fremtiden? Hvor vil man gerne hen med sit forfatterliv? Her er det fuldstændigt legitimt at sige: JEG VIL UDGIVE TUSIND BØGER! Bare husk på andet spørgsmål, og at vi kun taler fem år ude i fremtiden.

Men ønsket om gerne at ville udgive bøger skal selvfølgelig (?) være der. Men hvad ellers? Vil man gerne starte en foredragsvirksomhed? Vil man gerne være skriveunderviser? Hvordan vil man interagere med sine fans? Hvordan med ens facebook eller hjemmeside?

Alle den slags ting skal man tage højde for her, og umiddelbart skal man bare være stor i slaget – det bliver først ubehageligt ved de to næste spørgsmål.


Hvilke ting kan modarbejde det og hvorfor? Kan du gøre noget ved det?

Det er et træls spørgsmål. Nu skal vi til at snakke om hvorfor du ikke når dine mål, eller i hvert fald hvad der kan være en sten i skoen på vejen.

Men hvorfor skal vi egentlig det? Ville det ikke være sjovere bare at stoppe ved det positive? Så går vi jo fra samtalen med glæde og optimisme! Det kan du også sagtens selvom du tager fat på de her to spørgsmål.

Let’s face it, hvis der ikke var nogle forhindringer, så ville alt jo gå legende let, og hvad er så problemet? De er der, og hvis du er bevidst om dem, så kan du også bedre modarbejde dem.

Kan du aldrig skrive en roman færdig? Så gør det til dit mål? Er forlagene dumme? Find ud af hvorfor de ikke gider lege med dig, og beslut dig for om det er noget du vil gøre noget ved, eller hvad. Vil du gerne blive foredragsholder? Hvad vil du snakke om? Hvor vil du snakke om det? Har du et tema i dine romaner, der kunne være interessant at bruge som emne til disse foredrag?

Og hvorfor skulle nogen gide hyre dig? Ja, hvorfor skulle de det? Hvad er det lige netop du kan tilbyde som gør dig speciel? Hvis du er klar over det, så kan du også modbevise dem der tvivler – og så er du allerede nået længere end da du bare gerne ville en masse ting.

Så det kan være grimt, men skån ikke dig selv for de to sidste spørgsmål – det er dem der måske kan hjælpe dig til at få det andet til at lykkes!


Har jeg glemt nogle spørgsmål? Skriv endelig hvis du har andre, for i bund og grund skal vi jo alle hjælpe hinanden med det vi gerne vil: Blive bedre forfattere 


God skrivelyst
Bjarke