søndag den 9. oktober 2016

Hvad skriver du så?

Jeg hader det spørgsmål. Det er egentlig fjollet, det ved jeg godt. Jeg er forfatter, jeg skulle jo elske at fortælle om mine historier!

Det gør jeg såmænd også. Jeg har bare svært ved at koge det ned til en hurtig og letfordøjelig pitch, som fanger det jeg laver 100%. Det tror jeg de fleste har.

Samtidig er jeg bange for at kede folk med lange og (frygter jeg) usammenhængende forklaringer, og det gør det heller ikke lettere. Bare se de første 20 sekunder her nedenunder.
 
 

Jamen du skal da bare lave en pitch, kunne man så sige. Og selvfølgelig kunne jeg det. Jeg vil altid anbefale folk at lave en pitch til deres historier både før og efter skrivning!

Men nogen gange kan det være svært lige at lave en pitch. Heldigvis har jeg for nyligt hørt det kogt ned til historie-elementer, hvilket gør det hele en del lettere.


En pitch er kort fortalt:
  • Inciding incident eller anslaget
  • Hovedpersonen
  • Problemer/forhindringer
  • Opgaven, der skal løses.
Så simpelt kan det rent faktisk siges! Men så igen, det er jo bare en række begreber – hvordan ser det ud i praksis? Lad mig gøre et forsøg.


Pitch 1:den forkerte side af loven lever den unge mand Venom et liv som train surfer. Han laver sammen med sine venner youtube-film hvor de prøver grænser af, og med politiet i nakken skal de lave det umulige døds-stunt: De skal stå ovenpå et tog mens det kører!
 
Pitch 2: Efter at være blevet dræbt i et trafikuheld vågner Frank som et sammensyet monster. Med et nyt hjerte, der kører på batterier, og minderne om sit gamle liv, må Frank bekæmpe en lejemorder og opklare hvorfor lige præcis ham og hans familie skulle dø.
 
De to pitches er fra mine to romaner City Surfer og Jeg er Frankenstein.
Det lyder ikke helt dumt. Og det eneste jeg nu skal huske på er: Starten, hovedperson, forhindringer, opgaven.
 
Det er lidt lettere end at skulle fiske i blinde efter en beskrivelse, og fordi de stopper i et spændingsfelt, nemlig ved at fortælle om problemet, men ikke hvordan det løses, så kan det jo være at der bliver spurgt ind til historien, og allerede der, er vi inde i en meget lettere samtale!


Hvordan ville din historie-pitch lyde?


God skrivelyst
Bjarke