mandag den 23. maj 2016

Tre (sunde) måder at bryde din skriverutine på

En god forfatter skriver hver dag. En god forfatter lader sig aldrig distrahere. De producerer, producerer, producerer. Glem alt om at have et normalt liv, for det er for sent nu. Du er forfatter, og det er arbejde. Altid.

Eller er det?

Her kommer jeg med et par alternative løsninger, der både kan få dækket menneskets sociale behov og krav om frisk luft og sol, uden at du skal gå på kompromis med forfatterlivets nærmest religiøse kald.






Skriv i det fri

Jeg har sagt det før, og jeg siger det igen: kom udenfor. Ja, vi sidder rigtigt tit foran en computer som forfattere, men det behøver altså ikke være sådan.


Køb en kinabog i en størrelse du har det godt med, og sæt dig ud i haven eller parken. Få lidt frisk luft samtidig med at du skriver. Nyd muligheden for både at få lidt sol, og muligheden for at lave lækre beskrivelser af natur og sansninger af varme og sommer.

Er det helt forfærdeligt at skulle skrive i hånden, kan jeg anbefale at man køber en lille computer. Jeg har selv en lille billig Acer til når jeg er ude. Den kan ikke så meget andet end at blive skrevet på, men det er jo også det jeg skal bruge den til.

Skærmen er selvfølgelig et problem, men se det som en udfordring. Kan du ikke læse hvad du skriver, så må du bare fortsætte og rette senere. Slå den indre kritiker fra, og nyd at du bare skal skrive og nyde.






Skriv med venner

Forfatterlivet er et job uden tætte kollegaer. Du kan ikke lige kikke ind på kontoret ved siden af, for der er for det meste kun dig og en computer.

Alligevel vil jeg anbefale at man kommer ud af sin introverte skriveproces, og møder ligesindede. Få dig nogle forfatterkollegaer, nogle venner, der ligesom dig ikke har noget imod bare at sidde og skrive, og som du kan dele frustrationer og glæder med.

Jeg har giftet mig med en af mine forfatterkollegaer, og i øjeblikket har vi i stedet for normale jobs klassiske fredagsbajer Lørdagsbrunch. Vi spiser ikke altid brunch, ofte mødes vi bare på en cafe, drikker kaffe eller te, og skriver sammen. I pauserne taler vi om plots, hvordan vores forfatterliv ser ud, og alt muligt andet, så man igen ikke føler sig så alene i forfatterlivet.

Jeg siger ikke at du skal gifte dig med din forfatterkollega, men find en eller flere du svinger godt med. Man lærer super godt gennem den slags møder, og det kan være den højoktan-indsprøjtning man som forfatter lige har brug for.






Gå på biblioteket

Det gør du sikkert allerede. Men den her gang skal du ikke (kun) låne bøger eller hvad du nu laver. Du skal gå ind i den afdeling du skriver til. I mit tilfælde er det Børn og Unge-afdelingen, i dit kan det være alt.

Her skal du nu se på de forskellige bøger. Du skal ikke læse dem, du skal bare se på dem. Se på forsiderne – hvad synes du om dem? Kan du finde nogle yndlingsillustratorer? Det samme gælder bøger med flere billeder i. Har du en liste med yndlings-illustratorer, hvor du synes stregen virkelig passer til det du skriver – så er det også lettere for dig at spille ind, når det bliver din tur til at få en forside på din bog.

Samtidig med at du ser på illustratorer, skal du også se på formater. Sjov info: Jeg har aldrig tænkt på de illustrerede bøger til begynderlæsere før jeg skrev City Surfer. Nu er jeg forelsket. Den genre er fantastisk for mig.

Hvis du ikke går ud af din comfort zone og ser på alle den slags bøger der findes, så opdager du måske heller ikke, at der er noget, der er mere dig end du troede.


Det var mine tre råd til ikke at gro fast foran computeren derhjemme. Måske har du allerede et vildt og aktivt forfatterliv, måske var det dejligt med en lille opsang. Bare husk på at den danske sommer er kort, så nyd den mens du kan.




God skrivelyst
Bjarke