mandag den 31. januar 2011

Bøger om at skrive

Der findes uendeligt mange bøger om at skrive. Man skulle ikke tro at det var et så interessant emne at man kunne skrive så meget om det, men det er det.

Det er vi som forfattere selvfølgelig også glade for, der er jo ingen grund til at alle skal opfinde den dybe tallerken.

Derfor har jeg lige lavet en lille liste over de skrivebøger jeg synes er gode. Jeg har opdelt dem i en række kategorier, nemlig: om skrivning, litteraturteori, og om forfattertilværelsen.

Om skrivning
22 tricks om at skrive godt af Thomas Oldrup
Skriv så det fænger af Teddy Petersen
Manual til skrivekunsten af Robert Zola Christensen
How to write science fiction and fantasy af Orson Scott Card
On writing/om at skrive af Stephen King
Writing for comics af Alan Moore (på trods af titlen er den også brugbare for os andre forfattere)

Litteraturteori (akademiske men gode bøger)
Fortællingen af Annemette Hejlsted
Gads litteraturleksikon (et opslagsværk med alle mulige litterære begreber)
How Fiction Works af James Wood

Forfattertilværelsen
Hjælp, jeg vil skrive en bestseller af Steen Langstrup (den bedste indførsel i den danske forlagsverden jeg pt har læst)
On writing/om at skrive af Stephen King (ja, den står to steder, men den omhandler også begge aspekter.)

Skal jeg give et godt sted at starte sin læsning som forfatterspire, så vil jeg nok sige 22 tricks om at skrive godt, Manual til skrivekunsten og Hjælp, jeg vil skrive en bestseller.

Kender du andre?

God læse- og skrivelyst!
Bjarke

mandag den 24. januar 2011

En fantasy-forfatter fortæller

Kære læsere af Skrivekrampen. Mit navn er Sven Damgaard Ørnstrup. Bjarke har været så venlig at give mig en tjans som gæsteblogger i kraft af mit virke som fantasyforfatter. I det nedenstående vil jeg fortælle lidt om, hvorfor jeg skriver, hvordan jeg kom i gang, og hvad mine bøger handler om.

Mit ærinde er ikke at opstille gyldne regler hugget i sten og svejset i krom for, hvordan man skal bære sig ad som forfatter. I stedet vil jeg nøjes med at fortælle om, hvad jeg personligt har gjort mig af overvejelser og erfaringer og håbe på, at noget af det kan fungere for andre.

Min debut
Jeg debuterede i begyndelsen af 2010 med romanen Vraggods – en fantasyroman for voksne. Vraggods er første bind i serien Abaddons Arv. Næste bind, Aiglans Garde, udkommer i 2011. Man kan læse mere på min hjemmeside fantasybøger.com.

Abaddons Arv bevæger sig inden for den genre, som går under betegnelsen ’high fantasy’ (typisk serier med meget lange bøger og komplekse plot). På den måde er mine romaner lidt af en sjældenhed på det danske marked, hvor størstedelen af de fantasybøger, som udgives, retter sig mod børn og unge. Og netop dette tomrum var en af grundene til, at jeg besluttede mig for at gå i gang med at skrive. Jeg har altid læst meget high fantasy, og jeg er vild med engelsksprogede forfattere som fx Robin Hobb, George R. R. Martin og Patrick Rothfuss. Men jeg mangler en pendant på dansk.

Min motivation
Som sagt savner jeg noget god gedigen fantasy på mit modersmål. Ikke i oversættelse. Men som originalsprog. For der er nu engang noget særligt ved at smække panserstøvlerne op foran den hjemlige arne og læse en bog skrevet på det sprog, man fik ind med modermælken.

For mig var det dog ikke bare lige sådan at sætte mig ned og skrive en bog. Særligt det at finde min stil voldte kvaler. Men skridt for skridt blev det heldigvis bedre, indtil jeg en dag tænkte ved mig selv, at nu har jeg fat i noget. Da havde jeg været i gang i seks år.

Skriveprocessen
Efter langt om længe at have fundet min stil gik der yderligere 4 år, før jeg stod med en færdig bog i hånden. For det er ikke bare plottet, der skal fungere. Det skal sproget også. Og personerne. Og disse ting skal ikke kun fungere hver for sig, men flettes sammen til en helhed, hvor hver enkelt del understøtter alt det andet.

Et eksempel kunne være første kapitel i Vraggods, hvor et par af hovedpersonerne, Odd og Erik, er på krybskytteri. Krybskytteri skal naturligvis være spændende at læse om, og derfor læssede jeg i min iver alle de spændingsformidlende adjektiver på fortællingen, som jeg overhovedet kunne komme i tanker om. Et par år senere indså jeg, at alle de mange ord simpelthen dræbte historiens progression. Og så måtte jeg i gang med viskelæderet. Da jeg var færdig, havde jeg slettet 25.000 ord fra det samlede manuskript (ca. 65 sider). Tilbage var en kortere og meget bedre bog.

Efter udgivelsen
Jeg vil springe let og elegant hen over min jagt på et forlag. For det er en længere historie. Lad mig nøjes med at sige, at jeg har fundet et lille, idealistisk forlag i Århus, som gerne vil udgive mine ting. Det hedder Hexameter.

Der er både fordele og ulemper ved at udkomme på et mindre forlag. Min oplevelse med Hexameter er, at jeg har en udstrakt grad af kunstnerisk frihed, samtidig med at jeg får kvalificeret feedback på min litteratur. Det er jeg meget taknemmelig for. Til gengæld er marketingbudgettet ikke ligefrem astronomisk, så her bliver jeg som forfatter selv nødt til at komme på banen – fx med et blogindlæg som dette. Derfor linker jeg nedenfor til nogle sites, hvor de, der har lyst, kan læse mere om mine skriverier. Og det håber jeg selvfølgelig, at der er mange, der har :)

Informationsside om mine fantasybøger
Lån mine bøger på biblioteket
Min blog
Hexameter


Slutteligt vil jeg rette en stor tak til Bjarke for at give mig lov til at lege med herinde på Skrivekrampen!

mandag den 17. januar 2011

skriveklub for unge

Som de af jer, der synes om skrivekrampe.dk på facebook sikkert har læst, så har Thomas Hoffmann sendt mig dette link til en artikel på videnskab.dk. Åbenbart kan man nu kurere skrivekrampe!
Fedt at der er så mange på sagen med at kurere folks skrivekramper, om end jeg tror det er to forskellige typer vi snakker om.

Så er det også nu at Forfatterspirernes Skriveklub er gået i gang. Det er en skriveklub for unge, som jeg kører sammen med forfatteren Nicole Boyle Rødtnes. Der er stadig åbent på holdet, så kender du nogle skriveglade unge fra Vanløse og omegn, så sig endelig til!
Møderne holdes på Vanløse bibliotek hver 2. tirsdag i hver måned (kl. 16-18), og kender du en ung person, der elsker at skrive, så er han eller hun velkommen til at komme og se om det er noget.
I kan også tilmelde jer her.

I næste uge vil der komme et gæsteindlæg på skrivekrampe.dk. Det er forfatteren Sven Ørnstrup, der vil fortælle hvordan han griber sit forfatterliv an, og hvordan han skrev fantasy-bogen Vraggods. Glæd jer!

God skrivelyst
Bjarke

mandag den 10. januar 2011

Skrivekrampen på facebook

Ja, så er det sket. Skrivekrampe.dk har fået sin egen facebook-side. Det betyder at du nu kan synes godt om Skrivekrampe.dk, og få blogindlæg serveret via din facebook-profil.

Jeg har længe brugt min egen facebook-profil til at reklamere for min blog, men nu synes jeg det er på tide at bloggen fik sin egen side derinde.
Jeg vil linke til indlæggene hver mandag, hvilket gør at du nu ikke behøver være bange for at glemme at læse et indlæg. De vil simpelthen dukke frem på din facebook-side hver mandag. Smart, ikke?

Udover at linke til mine indlæg vil jeg også prøve at bruge siden til de ideer jeg har, der endnu ikke passer helt ind på bloggen. Hvad det er, må I så vente og se, hehe.

Men nu skal jeg ikke holde jer hen længere, skynd jer ind på Skrivekrampens egen facebook-side!

og husk at synes godt om det!

God skrivelyst
Bjarke

mandag den 3. januar 2011

Drop fjernsynet – LÆS!

I disse nytårsforsætsdage, synes jeg at I skal have en ganske let en serveret. I er frit stillet til endelig at printe dette indlæg ud, og gøre det til jeres egen, for den er relevant for alle. Den handler nemlig om noget vi alle bruger:
Fjernsynet. Hjemme-alteret. Tossekassen. Jeg tror der er mange, der, hvis de tænker efter, føler at fjernsynet fylder for meget i deres liv. Men hvad kan man gøre ved det? Findes der en erstatning for den fiktion man konsumerer fra skærmen i løbet af sådan en dag?

Ja, der findes endda et bedre alternativ. Bøger! I gamle dage (I ved, før fjernsynet) sad familien gerne i stuen, hvor familiefaren så læste højt, imens de andre lyttede og måske strikkede eller tegnede til historien.

Jaja, men hvordan kan bøgerne erstatte alle tv’ets programmer?
Det første problem ved fjernsynet som mange sikkert kan nikke genkendende til, er tegnefilmene søndag morgen. Øv, hvor er de åndssvage. Bliver børnene ikke dumme af at se det bras?

Det ved jeg ikke, jeg er ikke ekspert i børns udvikling eller noget. Men jeg ved, at du, ved at læse bøger højt for dine børn selv kan bestemme hvad de skal få ind i deres knold. Skal det så være Pokemon, eller skal det være Nicole Boyle Rødtnes’ spændingsserie Skeletter i skabet? Izas stepz eller Camilla Wandahls Veninder for altid? Mulighederne er uendelige.

Og seriesøndag kan lige så let erstattes. Der findes rigtigt mange bøger, der kan erstatte serier som Beverly Hills og Gossip Girl. Jeg nævner i flæng: Camilla Wandahls Hjerte i vente og Nicole Boyle Rødtnes’ Bitchen imellem os. Et til to kapitler hver søndag, så har du i hvert fald til en god lang seriesøndag.

På samme måde kan de danske serier, der lægger gaderne øde erstattes. Livvagterne, forbrydelsen. Det er krimier, og krimier har den nordiske litteratur rigeligt af.

Prøv at forestil dig det. At vi samles hver fredag aften kl. 20. hele familien, rundt om et stearinlys-oplyst bord. Far eller mor sidder ved læselampen og har netop åbnet Skrig under vand af Jeanette Øbro Gerlow og Ole Tornbjerg – en krimi, der allerede har vundet Politikens krimikonkurrence i 2009.
Det er kun fantasien, der sætter grænserne.

Jaja, men hvad med hyggesnakken på arbejdet?
Det er det smarte. Hvis man bare kan få nok med på legen, så er der rigeligt at snakke om. Stort set alle har internet nu. Forestil dig at man via internettet kunne downloade en læseplan, så alle kunne læse det samme, og på den måde snakke om netop sidste kapitel af Skrig under vand?

Og de få der så ikke har internet? De kunne fx gå på biblioteket, der hver måned printer nye læseplaner ud, og har en kasse klar, hvor man kan låne alle bøgerne samlet, hvis man har lyst. Så enkelt kan det gøres, og alle kan være med. Der vil blive rigeligt at snakke om!

Jaja, men hvad med dem, der ikke gider? Hvad med dem der læser noget andet?
Nå ja, i gamle dage så jeg da heller ikke forbrydelsen. Jeg så en dvd i stedet, og det er jo en hver mands ret. At læse en anden bog, end den, der står på den kollektive læseplan!

Jaja, men hvad nu hvis man læser foran?
Så er det vel ikke meget værre, end dem der ser næste afsnit af en tv-serie på sputnik?

Det er en livsstilsændring, men den er let, og den er simpel. Jeg er sikker på at en bibliotekar på dit lokalbibliotek gerne vil hjælpe dig i gang nu i dag.

Fordelene er uendelige. Dig og din familie bliver ikke kun bedre læsere, I kommer måske også tættere sammen? Litteraturen er redningen! Snak med din familie i dag. Foreslå dem dette fantastiske alternativ til tv’et.

God læselyst!
Bjarke
Og nej, jeg regner ikke selv med at kunne leve 100% op til det her, men tanken er da meget rar. Ikk?